tisdag 23 mars 2021

EN VÄLFYLLD TEMADAG


 Temadagar har vi talat om tidigare i denna blogg. Men den 25 mars är en temadag som överträffar de flesta andra. Vad sägs om allt detta samtidigt:
- Internationella dagen för slaveriets offer
- Trandagen
- Tolkien Reading Day
- Internationella solidaritetsdagen för frihetsberövad eller försvunna personer
- Våffeldagen 

Här skall vi nöja oss med att kort  beröra Trandagen och Våffeldagen.



TRANORNA
23 mars, två dagar före trandagen, var 5000 tranor på plats vid Pulken, väster Yngsjö i
Kristianstads Vattenrike. Samma dag hade 3550 kommit till Hornborgarsjön i Västergötland. 
Mars har varit ganska sval i år. 2020 var mars varmare, då hade 7500 kommit vid samma tid till Hornborgarsjön. År 2019 var marsvädret ännu gynnsammare, då fanns där 13 600 tranor.

Trandagen är en tradition med mycket lokal prägel. Dagen firas främst i Småland, Blekinge, Öland och firas också i Danmark. Trandagen inträffar vid olika tidpunkter på olika platser, i Danmark redan 15 mars. Tranan dyker väl upp där något tidigare eftersom mars månad är något mildare där än i Sverige. 
Trandagen är främst en högtidsdag för barnen i sydöstra Sverige. Länsmuséet i Kalmar beskriver dagen: Innan tranan kommer på natten till 25 mars skall barnen måla och rita tranor. Bilderna skall  ställas mot fönsterrutorna för att locka tranan och visa att det finns barn i huset som väntar på henne. Enligt Nordiska muséet firade man i Värmland och Dalsland även "tranafton" då barnen gick runt och delade ut "tranbrev". Ibland sprang barnen barfota för att härda fotsulorna inför sommaren.

TRANOR I LITTERATUREN
Den allra översta bilden är en illustration av en berättelse av Homeros från 700-talet f. Kr. I Illiadens tredje sång berättar han om strider mellan tranor och ett dvärgfolk vid Oceanens strand.
 Enligt finsk folktro levde ett dvärgfolk i Lintukoto långt söderut där de livnärde sig på flyttfåglarnas ägg och stred mot tranorna. 



VÅFFELDAGEN
Våffeldagen, Vårfrudagen eller Jungfru Marias bebådelsedag, infaller alltid 25 mars, nio månader före julafton då Jesus skall födas. Hon får reda på att hon är med barn av ärkeängeln Gabriel, ovan. Det framgår inte i skrifterna om Marias man, snickaren Josef, var medveten om detta. Om inte förr så fick han ju veta hur det låg till på julafton.

Underlag: Dick Harrison, jourhavande historiker och Wikipedia.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar