lördag 20 mars 2021

RÄDDA STRÖMMINGEN


 RÄDDA STRÖMMINGEN - FÖRBJUD STORSKALIGT TRÅLFISKE I  ÖSTERSJÖN

Med det här mottot gick ett antal naturvårdare och representanter för fiskevårds- och sportfiskeföreningar ut med ett upprop i fredagens DN(19 mars). Vad de protesterar emot är det storskaliga industriella fisket av strömming som bedrevs av trålfiskefartyg i Östersjön i fjol och som man fruktar skall återupptas i år igen.


Fångsten av strömming för Stockholms läns yrkesfiskare (1 januari - 6 april 2020) var 4,4 ton medan trålfiskefartygens fångst för denna period var 3160 ton. Sådana enorma fångster av strömming tror man kan allvarligt kan skada andra fiskbestånd i skärgården.
Yrkesfiskare i Gävlebukten och i Stockholms skärgård vittnar om en minskad strömmingsfångst med 90 %. Fritidsfiskare kommer hem med tomma hinkar - det fanns ingen strömming alls.

Följden av överfiske kan också bli en allvarlig obalans mellan olika fiskarter, vilket också länsstyrelsen varnat för. Strömmingen är nämligen basföda för andra fiskarter som torsk, lax, gädda och gös.
Fram till den 16 februari i år hade ett ton strömming fiskats med passiva redskap som garn osv, samtidigt som 4000 ton fångats med trålar i vattenområden där Stockholms län ingår, fångster som sedan mals ner till fiskmjöl.

Sportfiske är en viktig sysselsättning för många och ett sätt att komma ut i skärgårdsnaturen.
 Strömmingsfiske är också en viktig resurs för många hushåll i Stockholms läns kustområden. De få kvarvarande yrkesfiskarna i skärgården finner i eskalerande takt sina fångster reducerade till nivåer under dem där fiske snart helt saknar mening.

Undertecknarna välkomnar den redan beslutade minskningen av fiskekvoten i centrala Östersjön med 36 % men kräver att åtgärder sätts in mot ett överdimensionerat industriellt trålfiske för innevarande och kommande säsonger. Man kräver långsiktiga och hållbara beslut om fisket inom ekosystemets ramar och ett förbud för det storskaliga trålfisket. Om ett förbud mot detta inte kan komma till stånd menar man att det blir nödvändigt att flytta gränsen för trålning längre ut från kusten.



HAVETS HÅVOR
När Hötorgshallen av ostron är full
och strömmingen leker vid Danvikstull
och hummern är billig på Grand Hôtel,
då är syndafloden på nytt aktuell.
Alf H


Underlag: Uppropet i DN 19 mars 2021



















  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar