fredag 5 mars 2021

SVERIGE UTARMAS



                                       SVERIGE STÖRTDYKER SOM GRUVNATION

Socialdemokraterna, biträdda av Miljöpartiet, är på god väg att helt utarma Sverige som gruvnation. Som en direkt följd av en lång rad okloka beslut störtdyker Sverige i rankinglistorna
I tisdags kom det väl ansedda Fraser Institutes jämförelseindex "Investment Attractiveness" som mäter förutsättningarna för gruvindustrin i olika länder. Sverige störtdyker. Från att tidigare ha prenumererat på en plats i Top-tio-listan faller vi nu till plats 36, i sällskap med länder som Ryssland, Mali och Ghana. 2016 låg Sverige på plats 8 och 2018 på plats 21. Tyvärr är det här ett direkt resultat av attacker och felbeslut från regeringens sida där det nu inte längre är lagar som gäller utan rödgrön miljöpolitik.

Trots angreppen från S+MP har Sverige fortfarande en mycket stark ställning som gruvnation. Mycket av vårt välstånd kommer från basindustrin.
I dag kommer nästan 90 % av allt järn, 36 % av all zink och 23 % av allt guld som utvinns inom EU härifrån. Den sammanlagda skattesumman som den svenska gruvindustrin bidrar med kan omvandlas till över 7700 poliser . Ett jobb i gruvbranschen skapar 1,8 indirekta arbetstillfällen i underleverantörsleden.


Problemet för gruvindustrin är att S+MP har skapat en otydlighet kring miljötillstånden vilket har ökat handläggningstiderna markant. Ett exempel är Laver-
projektet i Norrbotten. Dagen före julafton förra året fattade regeringen det synnerligen okloka beslutet att att avslå Bolidens ansökan för en ny gruva i Laver i Älvsbyn. En investering på 15 miljarder och tusentals nya jobb hänger nu i luften. Beslutet som innebär att det behövs ett miljötillstånd redan i undersökningsarbetet lägger dessutom fast en ny praxis för alla framtida gruvprojekt i Sverige och kommer få långtgående konsekvenser för LKAB och andra företag i Norrbotten. Ett annat projekt är Kallak i Jokkmokk som ännu inte fått besked och där 500 nya jobb riskeras. Tyvärr ser man att den gruvfientliga inställningen kommer tillbaka i lagstiftningen.
I maj 2018 röstade riksdagen igenom ett förbud mot uranbrytning vilket även påverkar brytningen av kobolt som används i uppladdningsbara batterier i bl a elbilar. I stället får vi importera kobolt från Kongo. Bara M, KD, L och SD röstade emot.


Socialdemokraternas samarbete med MP  kostar Sverige tusentals nya jobb och krav på högre skatter.
Svensk gruvnäring släpper ut mindre koldioxid än något annat land i världen, och det enda som händer nu är att europeiska företag kommer att importera mer från andra länder i stället, länder med sämre arbetsförhållanden och miljökrav.
Steg för steg driver regeringen en politik som leder till allt sämre konkurrenskraft för Sverige och det gäller skogen, gruvorna och tillverkningsindustrin. Regeringen fattar inte att detta leder till lägre tillväxt och färre jobb. Det är nu under pandemin som vi måste satsa. Det kommer en morgondag. Lyckligtvis är det nyval 2022.


Underlag: Benjamin Dousa, SvD, med biträde av Toröredaktionen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar