söndag 28 mars 2021

SANKTIONER


 EU införde i veckan sanktioner mot fyra kinesiska makthavare i provinsen Xinjiang, bland andra mot den näst högste kommunistbossen. Skälet är deras personliga delaktighet i Pekingregimens synnerligen brutala förföljelse av muslimska uigurer. USA, Kanada och Storbritannien fattade liknande beslut.
Kina svarade omedelbart med sanktioner mot en rad EU-parlamentariker, EU-organ, europeiska akademiker och ideella organisationer. Svensken Björn Jerdén, en helt vanlig forskare vid Utrikespolitiska institutet, är en av de drabbade. Repressalierna följdes av ilskna gläfsanden mot EU inblandning i Kinas inre angelägenheter .

Vad vi ser nu är inget enkelt fall av åtgärder och motåtgärder. EU bestraffar ett antal individer för att de medverkat och spärrat in minst en miljon uigurer i indoktrineringsläger, där de tvingas lära sig tala mandarin, älska kommunismen och ta avstånd från islam. Tortyr, våldtäkter, tvångssteriliseringar och slavarbete tillhör också brotten mot uigurerna i Xinjiang.
Men Kina bestraffar inte européer för att de begått några förbrytelser eller kränkt någons människovärde, utan bara för att de påtalat att kommunistdiktaturen gör det. "Lögner och desinformation", hävdar Peking, men de enda lögnerna i sammanhanget är kinesiska. Detta har människorättsorganisationer och journalister avslöjat gång på gång, trots regimens ansträngningar att hålla Xinjiang hermetiskt tillslutet.


När Kinas utrikesminister Wang Yi nyligen mötte sin amerikanske kollega Antony Blinken i Alaska i veckan haglade anklagelserna mot USA. Hårda polismetoder mot Black lives matter användes som bevis på rasism . Men även om diskriminering mot svarta förekommer i USA har de faktiskt rätt att protestera mot det och kräva förbättringar.
I Kina däremot är alla regimkritiska demonstrationer och opinionsyttringar förbjudna,  numera även i Hongkong där friheten har krossats.

Kina håller sig också med ett säreget "rättssystem", fullt i klass med det ryska, där kommunistpartiet bestämmer och ser till att 99% av alla åtalade fälls. Kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor hålls som gisslan för att Peking skall kunna utöva utpressning mot deras regering. Alla vet att de är oskyldiga till de vaga beskyllningarna om spioneri. Ändå riskerar de att dömas till godtyckliga långa fängelsestraff.
Peking har åter visat sitt fula totalitära ansikte. EU borde långt om länge ha lärt sig att mot diktaturer hjälper det inte att vända andra kinden till.
Västvärldens demokratier måste hålla ihop och stå emot.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar