söndag 17 mars 2024

ÄR DET GRÖNA STÅLET EN SUCCÉ?

  
 REGERINGEN MÅSTE TALA UR  SKÄGGET OM LKAB! 

I bästa fall blir LKAB mer lönsamt, men i så fall till en väldigt hög investeringskostnad. I värsta fall gör företaget den i särklass sämsta affären i Sveriges historia. Blir inte det gröna stålet den succé som bolagsledningen ställt in sig på, kommer Sveriges skattebetalare att få betala för en exempellös kapitalförstöring.
Så sammanfattar tidningen Affärsvärlden sin analys av den statliga gruvjätten LKAB. En jätte är det nämligen - i Kiruna och Gällivare bryts 80 % av all järnmalm i EU. 2022 motsvarade LKAB:s omsättning 0,8 procent av Sveriges BNP. Året före utgjorde vinstutdelningen till staten en procent av hela statsbudgeten.

Företagets framtidsplaner känner nog de flesta till  vid det här laget. Produktionen ska ställas om,  från järnmalmspellets till fossilfri järnsvamp, som i sin tur kan användas för att tillverka klimatneutralt stål. Projektet  att bolaget investerar hundratals miljarder kronor. Och en aldrig tidigare skådad utbyggnad av elproduktionen i hela Sverige. Dessutom i en takt som saknar motstycke.
Det är som man brukar säga, en så kallad utmaning. Som allt fler börjar tvivla på.
Häromdagen hade till och med SVT:s humorprogram "Svenska Nyheter" ett långt inslag där programledaren Messiah Hallberg häcklade bristen på verklighetsförankring.
Affärsvärlden dissekerar dock LKAB:s strategi med största seriositet. Man har lika svårt som Svenska Nyheter att få ihop både kalkyler och planer. Det fåtal  lönsamhetsberäkningar som företaget inte hemlighållet bygger på att elpriset förblir lågt.
Allt mer pekar på  att det är ett orealistiskt antagande. Bara de senaste veckorna har
till exempel myndigheten Svenska kraftnät, forskningsinstitutet Energiforsk och tankesmedjan Skandinaviska Policyinstitutet presenterar analyser av framtida elpriser.
De pekar alla, i varierande grad, på att LKAB:s omställning i sig kommer att driva upp elpriserna i allmänhet och i norra Sverige i synnerhet. Om företaget genomför sina planer kommer norrlänningarna i en nära framtid att ha de dyraste kilowattimmarna i hela Sverige. Dessutom riskerar elpriset att stiga kraftigt i våra grannländer, eftersom gruvbolagets elhunger knappast kan mättas med inhemsk produktion.
I Skandinaviska Policyinstitutets rapport beskriver nationaleknomen David Sundén träffande LKAB:s strategi som "myopisk",  det vill säga närsynt. När företaget beslutade om det som man kallar den största omställningen i sin 130-åriga historia tycks man ha bortsett från sin egen inverkan på elpriset. Och hur det i sin tur påverkar sannolikheten för att vägvalet leder mot katastrof, såväl för företaget som för skattebetalarna.


                                            Klart för invigning av den första fabriken

En risk som, enligt Affärsvärldens analytiker, är så stor att ägaren måste reagera. Det vill säga regeringen. "Givetvis borde finansdepartementet göra någon slags lönsamhetsstudie", skriver
tidningen och tillägger att en sådan dessutom behöver ha "ett helhetsperspektiv som inte bara
innefattar effekterna för LKAB". Det är samma krav som framfördes i denna tidning för snart ett år sedan. Och dessförinnan av Riksrevisionen.
Men någon självständig bedömning från Finansdepartementet av LKAB:s - och hela Sveriges - 
högriskprojekt har ännu inte setts till. Ingen vet hur regeringen tänker sig hur staten ska hantera de enorma samhällskonsekvenser bolagets strategi kommer att få. Eller för den delen hur man ser på den överhängande risken att allt havererar på grund av att LKAB inte får miljötillstånd att öppna en ny gruva i Kiruna när järnmalmen tar slut i den nuvarande.

Den talande tystnaden behöver regeringen bryta. Den måste också delta i den diskussion som numera till och med Messiah Hallberg har gett sig in i.

Underlag: Peter Wennblad, SvD.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar