tisdag 19 mars 2024

NATTDUELLEN



 Säkert har ni sett något avsnitt av Mästarnas mästare på Tv1 någon söndagskväll. En dags tävlande brukade avslutas med en så kallad nattduell då de sämsta på dagens resultatlista fick möta varandra i en duell. Ni vet hur den går till. Men hur rättvis är egentligen den här duellen?

Duellanterna står mitt emot varandra och håller i ett utlagt handtag. Emellan dem står ett bord med fem tända ljus på en rad. När ett av dessa släcks ska båda försöka greppa detta ljus snabbt, snabbast vinner. Två omgångar genomförs. Slutar dessa oavgjort körs en tredje omgång. Höger respektive vänsterhänta tävlar mot varandra.
I första omgången tävlar före detta hockeyproffset Joel Lundqvist mot tidigare speedwayåkaren Tony Rickardsson.

 I första mötet var Tony snabbast. Den lampa som släcktes satt till höger om mittlampan på Tonys sida. Ställningen är nu 1-0 till Tony. Är Tony på väg att slå ut hockeylegenden Joel ur tävlingen? 
I andra ronden vann Joel. Den lampa som slocknade var den till höger om mittlampan på Joels sida. Nu står det 1-1. Spännande.
I sista ronden vinner Joel. Den lampa som slocknade var den längst till höger på Joels sida.

Som var och en förstår är lampornas placering avgörande för hur en duell ska sluta. I sista mötet släcktes alltså lampan på högerkanten på Joels sida. Det är uppenbart att för en högerhänt är lamporna till höger snabbast att nå och för en vänsterhänt gäller motsatsen.
Tävlingen slutade sålunda som tävlingsledningen sannolikt ville ha den. Och detsamma gäller för Joel: " Jag har inte kommit hit för att bli tvåa", sade han redan första tävlingsdagen.

Underlag: Alla som sett tävlingen







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar