torsdag 14 mars 2024

"EN HÄLSNING FRÅN PUTIN"

                                                                  Leonid Volkov
  
Mindre än en månad har gått sedan oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död. På tisdagskvällen attackerades hans närmaste medarbetare Leonid Volkov i Litauens huvudstad Vilnius med hammarslag. " En typisk hälsning från Putin", säger Volkov i en video.
Leonid Volkov satt i sin bil utanför sitt hem i Vilnius när en okänd gärningsman dök upp vid 22-tiden på tisdagskvällen. Han slog sönder bilfönstret med en hammare och sprutade tårgas i Volkovs ansikte. Sedan slogs han med en hammare - 15 slag enligt Volkov.
Bilder som lagts ut i sociala medier av andra i Navalnyjs organisation visar hur Volkov bärs in på sjukhus liggande på en bår. Hans ben är blodiga och byxorna uppklippta.
  
Efter Navalnyjs död var Leonid Volkov, som i många år var Navalnyjs närmaste rådgivare, i praktiken hans andreman, högst medveten om den risk han själv och andra 
oppositionella ryssar löper, även i exil. 
-- Den reella risken är att vi kommer att dödas allihopa. Det är ganska uppenbart, sade han till den oberoende sajten Meduza strax före attacken. Ingen har gripits för dådet och ingen gärningsman har pekats ut. Men i en video som Volkov själv lade ut på onsdags-
morgonen anklagar han Kreml: -- Det var en tydlig gangsterhälsning från Putin, från banditernas Sankt Petersburg.
Han lovar samtidigt att fortsätta kampen mot regimen inför helgens riggade presidentval. Där har Navalnyjs organisation uppmanat till en aktion kallad "klockan tolv mot Putin", som går ut på att alla ska infinna sig vid vallokalerna exakt klockan tolv på söndag -- som ett  fredligt sätt att störa regimens valfunktionärer.

Efter krigsutbrottet 2022 har regimen i Moskva tillåtit många oliktänkande ett lämna landet, ibland rentav  uppmuntrat det. Tanken är att utanför Ryssland kan de inte påverka folk. Precis det Navalnyj ansåg, och som fick honom att återvända till Ryssland trots att han visste att han skulle hamna bakom galler. Att han riskerade att dö i fängelse.

 



Ryska säkerhetstjänsten kan visa upp en lång lista med mord och mordförsök på personer som betraktas som "förrädare" genom bland annat giftattacker, både i Ryssland och utomlands mot en lång rad avhoppare i England och övriga Europa. För några veckor sedan sköts en avhoppad rysk helikopterpilot till döds i Spanien. Förövarna körde sedan över honom med en bil. Spansk säkerhetstjänst misstänker att dådet skedde på order från Kreml.

År 2021 flyttade Leonid Volkov och andra profiler som stod nära Navalnyj  till Litauen, sedan de först förklarats som "extremister" i Ryssland. Volkov bor relativt öppet i ett sommarstugeområde nära Vilnius med sin fru och sina barn. Nu säger medarbetare i Navalnyjs organisation att de ska "se över säkerheten".


                                         Volkov kan inte gå efter överfallet

Underlag: Ingmar Nevéus, DN.





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar