söndag 10 mars 2024

DEN RÖDE PRINSEN


 

 EUGENE VAR YNGST AV DE FYRA KUNGLIGA SÖNERNA. GENOM LIVET GICK HAN SIN EGEN VÄG.

Oscar II hade fyra söner. Det påstås att han själv skulle ha sagt så här om sina pojkar:
Gustaf  (Gustaf V) ser dum ut men är klok, Carl ser klok ut men är dum, Oscar ser dum ut och är dum,  Eugene ser klok ut och är klok.

Eugene fick ett namn med en tung historisk belastning: Eugene Napoleon Nicolaus: Eugene efter fältherren Eugene av Savojen, Napoleon efter Napoleon III, kusin till prins Eugenes farmor och slutligen Nicolaus, som en hyllning till den ryske tsaren.
Eugene brydde sig inte om någon av dessa. Han fick, som alla prinsar, en grundlig militär utbildning men lyckades hoppa av, slapp bli yrkesmilitär. Han ville bli målare. Fullkomligt uteslutet,  förklarade Oscar II. Ingen i hans familj skulle bli en målarkludd!
Mamma Sofia var mer förstående. Efter att ha rådfrågat experter och fått beskedet att pojken var begåvad, skickade hon honom till Paris för utbildning. 
Han kallade sig då Monsieur Oscarsson. Allt gick bra. Han fick hedersomnämnande på världsutställningen i Paris 1889.
Han kom hem och etablerade sig som en av samtidens mer betydande konstnärer. Prins Eugene blev en pionjär inom landskapsmåleriet, som han införde i den moderna svenska konsten.
Eugen hade en  stillsam, lågmäld utstrålning och hade starka socialliberala åsikter. Han kallades därför för den röde prinsen, i motsats till brodern Carl, den blå prinsen.
Då fadern Oscar II dundrade mot den "omoraliske" Strindberg köpte Eugen hans böcker och gav till brorsönerna. Han stödde skalden ekonomiskt och gick främst i skaldens begravningståg. 
Under kriget demonstrerade Eugen sin avsky för Hitler. Han umgicks med överrabbinen och med kända antinazister.
Eugen gifte sig aldrig, troligtvis för att han inte  var intresserad av kvinnor. Den varma sympati som han allmänt väckte hos dem han mötte och den tabu- och skamstämpel som låg över ämnet på hans tid, gjorde att han förskonades från smutskastning.


Han flyttade in på nybyggda Waldemarsudde på Djurgården 1905 . Huset blev ett vackert konstfyllt hem. Han testamenterade senare hela sin konstsamling till staten. Eugen avled 82 år gammal 1947 och var den första kungligheten som ville bli kremerad. Han ligger begravd på Waldemarsudde. Hans hem och konstsamling är i dag ett mycket uppskattat muséum öppet för allmänheten.
 
Under 1200-talet bytte Magnus Ladulås till sig den del av Djurgården där i dag Waldermansudde ligger. Namnet är en modernisering av medeltida Valmundsö, i dag en del av södra Djurgården.

Underlag: Herman Lindqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar