torsdag 21 mars 2024

DÖDA FALLET


Många har säkert varit uppe i Ragunda och tittat på den tomma älvfåran vid Döda fallet. Det är både ett kusligt som storslaget minne av 1700-talets entreprenörsanda. Döda fallen och 
Vildhussen. 
Vem var han och vad gjorde han?
Egentligen hette han Magnus Huss (1755-1797). Han anställdes 1793 av invånarna i Ragunda socken och Stuguns by -"Storfors bolag" -  för att gräva en kanal förbi Storforsen i Indalsälven, som varje år förstörde stora mängder timmer. Både de jämtländska skogsägarna och affärsmännen i Sundsvall ville råda bot på eländet, och Sundsvallsköpmannen Huss trodde sig ha en lösning. Det  fanns redan en bäck bredvid forsen. Den borde kunna byggas ut till en kanal, vilken skulle kunna användas som ränna för flottning vid sidan av älven. 
Dessvärre för Huss och bönderna vid Ragundasjön fanns det även inbitna motståndare till projektet.
Bönderna nedom älven tjänade på att forsen saboterade för flottningen, eftersom det föll på deras  lott att samla ihop stockarna, mot betalning. För dem var Indalsälven en inkomstkälla som de inte ville kanalisera bort.


Om det inte varit för motståndarnas sabotage skulle kanalen troligen blivit   färdig utan problem, men eftersom arbetet ideligen försenades sammanföll det till slut med  en oförutsedd katastrof, framkallad av det höga vattenståndet i Ragundasjön. På natten mellan den 6 och 7 juni 1796 bröts fördämningarna och den skyddande  rullstensåsen eroderade, Ragundasjön och Storforsen tömdes på vatten. Den planerade kanalen blev i stället den nya Indalsälvens utlopp.
Följdverkningarna blev avsevärda. Timmerflottningen  gynnades och den torrlagda marken övertogs av människor. Här ligger således orten Hammarstrand i dag. Värre gick det för människorna nedanför fallet, de som hade bråkat mest, som miste både mark och gott laxfiske.

Resultatet av  att forsen tystnade kan i dag beskådas in i minsta detalj, eftersom Döda fallet har bebyggts med en lättvandrad led med trappor, broar och informativa skyltar om projektets och Vildhussens historia. Han drunknade 1797 under en båtfärd på Indalsälven. Området är naturreservat sedan 1926.

Underlag: Dick Harrison, jourhavande historiker.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar