onsdag 20 mars 2024

KRIM ÄR VÅR TIDS MÜNCHEN

Plötsligt dök de upp på Krim i februari 2014, de "små gröna männen". Flygplats och parlament intogs. En "folkomröstning" arrangerades. För tio år sedan fullbordades Rysslands annektering.

Och i Europa förstod vi inte vad som skett. EU-ledarna protesterade så klart. Sanktioner hördes efter hand. Men vid World economic forum i Davos fortsatte den ryska delegationen att hålla hov och
fotbolls-VM gick 2018 av stapeln i Ryssland som planerat. Gasen  fortsatte att flöda.
Sett i backspegeln var det uppenbart att det handlade om ett Münchenögonblick: En diktator tog för sig av en liten demokratisk granne, noterade reaktionerna från de större demokratierna - och konstaterade att det gick bra att fortsätta eftersom konsekvenserna inte blev så värst stora. 


                                                              München 1938

Till skillnad från premiärminister Neville Chamberlain - som möttes av jubel när han förklarade att Storbritannien inte tänkte ta strid med Hitler över en bit av Tjeckoslovakien, eftersom folk mindes första världskriget och inte ville ha ett nytt -  så mottogs EU-ledarnas lama respons mest av en axelryckning. Många européer hade helt enkelt svårt att greppa vad som skett. Krig som verktyg  
för att uppnå sina mål i Europa fanns inte i vår tankevärld.

Amerikanerna såg mer klarögt på saken och skickade soldater till Baltikum. De var också mer klarögda månader före den fullskaliga invasionen 2022, och varnade för vad som höll på att ske. Europeiska ledare som Macron försökte i stället samtala med Putin om saken.
Läxan från München gjorde ett stort avtryck i Washington under efterkrigstiden. Läxan från Krim gör nu just det i Europa.
Det får inte finnas några röda linjer för vad Europa kan göra för att stoppa Ryssland från att vinna i Ukraina,  förklarade Macron häromdagen. Det är en given slutsats.
 








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar