onsdag 6 mars 2024

FRIHETEN MINSKAR ÖVERALLT


DET ÄR INTE BARA RYSSLAND - FRIHETEN TRYCKS TILLBAKA ÖVERALLT
I fredags begravdes Aleksej Navalnyj i Moskva. Kistan var öppen. Enligt oberoende källor ska kön av människor som ville ta farväl av Vladimir Putins störste kritiker ha varit uppemot en kilometer lång.

Parallellt fylldes sociala medier av klipp på ryssar som samlats i grupp för att  uttrycka sin sorg och ilska. Folksamlingarna var inte särskilt stora, men heller "inte rädda", för att citera en protestramsa.

På sätt och vis var det hela förbryllande. Ryssland har på senare år utvecklats tydligt i totalitär riktning. Där det tidigare fanns ett mått av frihet för dem som kritiserade regimen men inte hotade den i existentiell mening finns i dag bara stenhård repression kvar.
Kritik mot invasionen av Ukraina kan leda till fängelsestraff. Mer systematisk kritik av Putin, som den Navalnyj framförde, är i praktiken belagd med dödsstraff. Så varför tilläts regimkritiska ryssar alls att samlas och sörja?
Kanske ville Putin lätta på trycket för att säkerställa att det inte skruvas upp för mycket. Att bilderna från Navalnyjs begravning nådde fler i väst än i Ryssland är därtill ingen djärv gi












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar