fredag 29 mars 2024

HOLGER DANSKE



Den 30 mars har Holger namnsdag, tillsammans med Holmfrid. Mansnamnet Holger är av nordiskt ursprung . Namnet har sitt ursprung i  fornsvenskans Holmger, en sammansättning av "holme" och västfornnordiska "geirr", spjut. Namnet Holmfrid användes ursprungligen av kvinnor, men har i modern tid uppfattats som mansnamn i analogi med Sigfrid, Valfrid med flera namn.

I Danmark har sagohjälten Holger Danske blivit en nationell symbol. Bakom balladerna och sägnerna om hans hjältedåd finns en historisk kärna: det har funnits en kämpe på Karl den Stores tid, kallad Ogier de Danois. Hans bedrifter har efter hand antagit  gigantiska proportioner. I Danmark har man berättat att Holger Danske sover under Kronoborgs slott och att han skall vakna och rädda Danmark om det blir krig. Det var därför en dansk motståndsgrupp under andra världskriget kallade sig Holger Danske.

Förnamnet Holger blev tidigt populärt hos dansk och svensk adel och nådde så småningom ut bland skånsk allmoge. Därför gav Selma Lagerlöf namnet Nils Holgersson åt hjälten sin berömda bok.


Högre upp i Sverige blev namnet Holger populärt in på 1800-talet. När några kändisar dök upp med namnet, t. ex. Holger Löwenadler (1904-1977) ökade spridningen något,  fastän i blygsam omfattning. Vid millennieskiftet fanns omkring 13 000 svenskar som hette Holger. Holmfrid fick en viss spridning som mansnamn i början av 1900-talet men gick sedan tillbaka. Vid millennieskiftet bars namnet bara av omkring 450 svenskar.

Underlag: Bengt af Klintberg i "Namnen i almanackan".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar