onsdag 27 mars 2024

PUTIN SÅG USA:S VARNING SOM UTPRESSNING


 




Vladimir Putin har skapat en rysk värld av lögner och konspirationer. Så varningen från USA var förstås suspekt i hans ögon. Men denna gång var det dlltödligt allvar. upp konflikten i

Den ryska journalisten och författaren Peter Pomerantsev skrev en bok för ett tiotal år sedan med Ukraina. den talande titeln: "Ingenting är sant men allt är möjligt". Det var Ryssland han talade om. Det Ryssland som Vladimir Putin byggt upp.
Spekulationerna startade förstås på en gång när de förfärliga bilderna börjar strömma in från Crocus City Hall i utkanterna av Moskva. Och inte bara i Ryssland. Proryska kommentatorer pekade finger mot Ukraina, hittade bilder på en ukrainsk-registrerad skåpbil och såg terrordådet som en attack från Kiev och Nato.
Även Kreml försökte knyta detta till Ukraina. Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti ska de personer som gripits i Brjansk-regionen varit på väg mot Ukraina.
Sedan finns ett atotnnat läger som ser maktens män i Kreml som kapabla till allt och att attacken var genomförd av ryssar som spelade terrorister: Syftet - ge Putin ett skäl till att trappa upp konflikten i Ukraina.

Som sagt, detta är landet där ingenting är sant och allting är möjligt.
Men minnesbilder finns kvar från Paris 2015 och attacken mot konserthallen Bataclan, då många konsertbesökare mejades ner. Det var en tid med många dödliga attacker, Manchester, Bryssel, Paris, Stockholm.
Moskva har också upplevt sin dödliga andel av terrordåd. Under många år var det tjetjener som ville hämnas Rysslands grymma krig där. Ryssland har också sedan 2015 aktivt deltagit i inbördeskriget i Syrien och kämpat bland annat mot IS. Den IS-anslutna gren som kallas Isis-K och som har sin bas i  Afganistan har Ryssland som fiende och måltavla. IS har tagit på sig ansvaret för attacken mot Crocus City Hall, men det är oklart vilken IS-gren det handlar om.

Klart är emellertid att USA redan två veckor i förväg varnade Ryssland för attacken. USA anser det är en plikt att förvarna både vän, tre och fiende om terrorattacker om underlag finns. Vladimir Putin såg det dock inte på det viset. Han höll tal i tisdags, tre dagar före terrordådet, där han i stället anklagade USA för att försöka lägga sig i och störa det ryska valet som ägde rum förra helgen.
Så här lät det från Putin:
-- Allt detta ser ut som utpressning och ett försök att skrämma, destabilisera vårt samhälle. Jag vill påminna om färska, låt oss säga direkt provocerande uttalanden från officiella västliga strukturer
om potentiella terrorattacker i Ryssland.
 Om Ryssland vore ett normalt land med demokratiskt valda ledare så skulle Putins citat plockas upp av kritiska journalister och antagligen ge honom ordentlig politisk huvudvärk. Men Ryssland är inget normalt land. Det är landet där ingenting är sant och allting är möjligt.

Underlag: Mats Larsson, Expressen









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar