Den ryska politiken när det gäller området kring nordpolen är enkel: Arktis skall vara en rysk angelägenhet. Ryssland är framför allt intresserat av naturtillgångarna och att kontrollera den nya sjörutten Nordostpassagen. I detta ingår militär kontroll.
söndag 28 februari 2021
KAMPEN OM ARKTIS
Den ryska politiken när det gäller området kring nordpolen är enkel: Arktis skall vara en rysk angelägenhet. Ryssland är framför allt intresserat av naturtillgångarna och att kontrollera den nya sjörutten Nordostpassagen. I detta ingår militär kontroll.
lördag 27 februari 2021
MARS MÅNAD
I mars visar sig krokus, snödroppar, vintergäck och scilla i våra trädgårdar i södra Sverige, i norr får man vänta ännu en tid. I hela landet märks att ljuset är på väg tillbaka, vårdagjämningen närmar sig.
Dagarna förlängs och är nu omkring tolv timmar långa i hela Sverige.
Inte sörjer vi över att månadens namn är krigsgudens namn. Ett prästkollegium på tolv personer vandrade omkring i det antika Rom varje år i mars månad, klädda i sällsamma kostymer med höga hattar och trummande på heliga sköldar under avsjungande av åldriga hymner som de inte själva begrep. De offrade även till Mars på hans altare på Marsfältet en gris, ett får och en tjur, och offret kallades suovetaurilia vilket betyder grisfårtjur.
VÅRDAGJÄMNINGEN
Den största helgen på året är den
då det ljusnat så mycket i huset
att man kan äta sin middag igen
utan att tända ljuset.
Ja, den stunden då flagande förortskvarter
ekar av trastarnas röster
och kyrktuppens skugga när solen går ner
pekar exakt åt öster.
TEMADAGAR
Månaden inleds 1 mars med det udda temat: "Krama- bibliotikariedagen" och fortsätter ungefär på amma sätt månaden ut. Men det finns också flera seriösa:
5 mars: Världsbönedagen för fred. 8 mars: Internationella Kvinnodagen. 11 mars: Europeisk minnesdag för terrorismens offer. 14 mars: Matematikens dag, här ingår också Pi-dagen. 20 mars: Internationella glädjedagen och Vårdagjämningen. 23 mars: Nordens dag. 28 mars: Sommartid. Klockan ställs om för sista gången? Riksdagens beslut avvaktas om Sverige skall få vintertid (normaltid) eller sommartid.
VACCINERING
Vaccineringen mot covid-19 går sakta framåt i Sverige. Sherwoodskogens äldsta innevånare, 92 respektive 82 år gamla. fick i februari i år sin andra och sista spruta. Den 1 mars var 4,65 % färdigvaccinerade i Södermanland och 2,39 % i Skåne.
MÅNADENS ORD
Jane Austen. En kvinna bör, i synnerhet om hon har oturen att kunna något, dölja det så gott hon kan.
Albert Einstein. Sunt förnuft är mängden av fördomar en människa skaffat sig vid en ålder av 18 år.
Tallulah Bankhead. Mycket har jag blivit kallad, men aldrig intellektuell.
Rumi. I går var jag smart, jag ville förändra världen. I dag är jag vis, jag förändrar mig själv.
Selma Lagerlöf. Fred är detsamma för landet som sundhet för kroppen.
Frank A. Clark. En bebis föds med ett behov att vara älskad - och växer aldrig ifrån det.
GAMLA BONDEPRAKTIKAN
MARS MÅNAD SÄGERJag beskär mina Träd i Thor:
Plöjer också min Åker och Jord.
Denna Månad låt intet Blod,
Bad och Svett är då mig god.
I mars månad skall man sig ofta tvätta och bada, och är godt att bruka söt Drick som Mjöd och annat sådant, men vakta dig väl för kall Drick. Det är godt att åderlåta, dock icke på din Tummelfinger, bruka Ruta och Poleja om morgonen bittedeligen.
EFTERORD
Den enda bestående insats som den dåvarande rikspolischefen och spaningsledaren i den första Palmeutredningen på 1980-talet Hans Holmer gjorde innan han avgick torde ha varit att han myntade ett talesätt för att ingjuta en tro hos svenska folket att "kanske var han Palmes mördare på spåret". Hans Holmers uttryck var att han "såg ett ljus i tunneln". Han upprepade detta så ofta att knappast någon som följde Palme-spaningen på den tiden kunde undgå att lägga det på minnet.
Kanske kan man använda detta uttryck i våra dagar under rådande pandemi. Med snart en miljon svenskar smittade och snart 15 000 döda frågar vi oss alla: när skall detta ta slut? Och faktiskt verkar det nu som att man kan se ett ljus i tunneln. Främst torde det vara effekterna av vaccineringarna som börjar märkas - äntligen.
Medarbetare: Alf Henrikson, Cirka Nitti i Nikkaluokta samt de äldste i Sherwoodskogen.
fredag 26 februari 2021
HUR TYGLAS PUTIN?
EU tänker låta sin nya Magnitskijlag debutera, lämpligen nog mot Putin och hans hantlangare. Den har fått sitt namn efter en advokat som misshandlades till döds i ett ryskt fängelse 2009, och ska användas mot personer som begår grova övergrepp mot mänskliga rättigheter. Där kvalar onekligen Putin och hans ryska säkerhetstjänst efter deras försök att giftmörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, liksom skådeprocessen där han dömdes till fängelse. I dagarna gav det ryska rättsväsenet ytterligare ett prov på extremt dåligt omdöme då man dömer Magnitskij postumt för skattebrott flera år efter att man misshandlat honom till döds.
torsdag 25 februari 2021
DEN SAGOLIKA FÅGELSJÖN
onsdag 24 februari 2021
ÄNNU EN TEMADAG
Vem eller vilka som formulerat teman för februaris sista dag är inte känt. Vi skall ändå granska dessa, seriösa eller skämtsamma.
28 FEBRUARI
INTERNATIONELLA MUSARMSDAGEN
Musarm är, som de flesta vet, ett samlingsnamn för värk eller stelhet i arm, nacke, axlar, rygg, handled eller fingrar. Besvären beror bland annat på monotona arbetsställningar då musklerna ansträngs ensidigt under lång tid, till exempel vid datorarbete. Enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket kan upp emot 5 % av alla datoranvändare drabbas av detta.
Musarmsbesvär kan uppträda på flera olika ställen i armar och i händer. En vanlig variant är den så kallade "tennisarmbågen" som ger smärta på armbågens utsida. Genom att ta korta pauser och göra diverse stretchövningar med jämna mellanrum kan man minska den monotona belastningen av musklerna.
MYGGHOLKENS DAG
En myggholk är naturligtvis en skämtartikel. Den kan användas som prydnad eller som present. Den är tänkt som bostad eller tillfälligt skydd åt myggor. Myggholken är utformad som en fågelholk men mycket mindre, ett par cm på höjden. Holkens praktiska betydelse för myggor kan ifrågasättas då myggor inte bygger bo. Mygghonorna levererar sina ägg direkt i vatten där sådant finns.
Ingemar Lindvert från Frösön har från 1980-talet till mars 2013 tillverkat och ca 60 000 myggholkar. Idén med holkar fick han efter att ha startat tillverkningen av myggkubben, på vilken avsikten var att lägga en mygga och sedan döda den med till exempel en yxa, även det en skämtartikel naturligtvis, eftersom avrättningsmetoden är svår att tillämpa i praktiken. Som en motvikt började Lindvert tillverka myggholkar, där myggorna skulle kunna ta skydd från illasinnade personer som hade en myggkubb.
Myggholken är även namnet på en gård 3 mil nordväst om Jokkmokk. Gårdsfolket har en kaffeautomat invid vägen för turister och andra passerande. Inne i Jokkmokk har de ett bokcafé/antikvariat, vars namn är Myggholkens väntrum. Det är Myggholkens gårdsfolk som instiftat Myggholkens dag.
KALEVALADAGEN
Tavla av Akseli Gallen-Kallela: Sampos försvarare, 1896. Åbo konstmuséum.Kalevaladagen är den finska kulturens dag. Dagen har fått sitt namn efter Finlands nationalepos Kalevala som sammanställts av Elias Lönnrot. Kalevala är en symbol för nationaliteten, det egna språket och kulturen som sedermera blev grunden till den finska identiteten.
Kalevaladagens firande tog sin början under 1800-talet i de akademiska kretsarna och den första allmänna Kalevala-festen anordnades 1885 av finska litteratursällskapet till bokens 50-årsdags ära. En anledning till att dagen blivit så stor är att Elias Lönnrot haft störst betydelse för det finska skriftspråkets utveckling näst efter Mikael Agricola, som ofta kallas det finska skriftspråkets fader.
Lönnrot gav ut den första sammanställningen av Kalevala 1835. Det var också nu som ordet nationalepos började användas flitigt. År 1849 gav han ut en ny, omarbetad version som blev det nationalepos som vi känner till i dag. Kalevala översattes till svenska 1841 och till franska 1845. I dag har det översatts till 60 olika språk.
Elias Lönnrot föddes 9 april 1802 i Sammatti socken och dog 18 mars 1884. Han var bland annat professor i finska, doktor i medicin och en aktiv skribent i många tidningar. Inspirationen till Kalevala hämtade han från många resor i Finland och Karelen där han lyssnade på runsångare och samlade in sånger och dikter, men han skrev också själv en hel del texter. Kalevala är Finlands motsvarighet till Odyssén och Illiaden.
Underlaget rörande Musarmen och Myggholken är hämtat från Wikipedia. Underlaget rörande Kalevala har erhållits från Finlands generalkonsulat i Göteborg.
tisdag 23 februari 2021
TEMADAGAR FEBRUARI
Vintermånaden februari är årets kortaste, vilket borde glädja alla dem som ogillar snö och kallgrader. De flesta av årets dagar har numera upphöjts till att bli så kallade temadagar.
måndag 22 februari 2021
GOLFSTRÖMMEN
fredag 19 februari 2021
SKÖLDPADDOR
Det finns sju arter av havslevande sköldpaddor. Havssköldpaddan är en av arterna. Vi skall titta lite närmare på den.
Sköldpaddan är nästan döv. Deras öron är placerade på var sida av huvudet. Öronen är bara två hål in i huvudet och varje hål är täckt av stora fjäll. Ögonen sitter på var sida om huvudet. Det gör att de har ett 300-graders synfält. Nackdelen är att de inte kan se vad som händer framför näbben på dem. Luktsinnet är mycket viktigt. Den orienterar sig med hjälp av lukten. Blinda sköldpaddor kan hitta mat med hjälp av den. Gravida honor hittar perfekta platser för äggläggningen med hjälp av luktsinnet.
EKOLOGIDe lever en stor del av livet under vatten, men måste simma upp till ytan och andas. De kan klara sig med den luft de har i 3 timmar. Havssköldpaddan lägger äggen på torra sandiga stränder vart 5:te år. Hon lägger äggen i gropar som sedan täcks med sand varefter honan väntar på att äggen skall kläckas. Ungarna får sedan klara sig på egen hand. Man beräknar att endast var tusende unge når vuxen ålder.
Nya undersökningar visar att sköldpaddans inre organ inte åldras som på andra djur. Det har inspirerat forskare att börja kartlägga sköldpaddans arvsmassa och gener som ger den ett så långt liv. Sköldpaddor kan bli över 150 år gamla.
Små sköldpaddor simmar betydligt mera än större. De mycket stora simmar knappast alls utan föredrar att gå på botten av sjöar och floder. Ute till havs flyter de äldre mest omkring och ägnar mycket liten kraft åt att förflytta sig.
Underlag: WWF och Wikipedia
torsdag 18 februari 2021
NÄR PANDEMIN ÄR ÖVER
Pandemin har krävt återhållsamhet av oss människor på många sätt i umgänget med såväl närstående som gentemot andra människor omkring oss ute i vardagslivet: i affärer, apotek, på vårdcentraler och på skolor och förskolor när barnen skall lämnas och hämtas. All fysisk kontakt med andra måste undvikas. Förr tog man i hand och ofta kramades man. När pandemin är över, alla skall ju vara vaccinerade till sommaren, kommer vi då att återgå till våra gamla vanor och ta i hand och kramas? Några av våra äldre i Sherwoodskogen har funderat på detta och kommit fram till att våra urgamla vanor att ideligen ta i hand och kramas (men det är av yngre datum) kommer inte tillbaka, i vart fall inte de första åren.
onsdag 17 februari 2021
SVERGE OCH NATO
" Varför har Sverige övergivit sin politik för fred och avspänning?" frågar sig nio f d politiker och ambassadörer med Hans Blix, Pierre Schori, Thage G Peterson och Maj Britt Theorin i spetsen i en debattartikel i måndagens DN.
Orsaken till att denna illustra skara dyker upp på scenen igen efter en lång bortavaro tycks vara den "Nato-option" som riksdagen antog nyligen, enligt vilken "Sverige förbehåller sig rätten att söka medlemskap i Nato om vi skulle anse det nödvändigt".
Det var detta som fick de nio att vakna till liv igen. Det är som en återklang av 1950-talet och kalla krigets dagar. I botten ligger deras eviga aversion mot USA och Nato. Hur Ryssland beter sig tycks inte ha någon som helst betydelse. Man hade ju kunnat hoppas att ryska säkerhetstjänstens försök att giftmörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skulle ha gett upphov till funderingar. Men inte alls. Inte överger Sverige sin säkerhetspolitik för att vi reagerar när Ryssland spärrar in honom och 10 000 ryska medborgare som demonstrerat för hans frigivande. Däremot avslöjas åter igen Putins totalitära regim.
Inte heller tycks andra påtagliga otrevligheter från rysk sida ha gjort intryck på de nio. Annekteringen av Krim och sydostliga delar av Ukraina och anfallskriget mot Georgien, som visat tecken på att vilja bli självständigt, har gått de nio spårlöst förbi, liksom Putins skoningslösa bombande av ett redan helt sönderbombat land, för att tillmötesgå slaktardiktatorn al- Hassads önskemål. I Syrien är Putin ute efter att få tillgång till flyg- och flottbaser för att kunna påverka verksamheten i Mellanöstern och på Medelhavet. Var än Ryssland agerar, gör man det med expansiva avsikter. Men ingenting tycks göra intryck på de nio, de kallar Ryssland agerande för "offensiv politik med inslag av av militär aggression".
Sverige hör inte hemma i Nato, menar de nio. Nato-optionen som riksdagen beslutat om anser de vara förkastlig, den påstås bara skapa osäkerhet om Sveriges linje. Det är denna så kallade nya linje som de nio anser har ökat spänningen i Europa. Mycket märkliga slutsatser - tala om att göra en höna av en fjäder eller att koka soppa på en spik.
Naturligtvis vet de nio och även Kreml att Sverige aldrig varit alliansfritt, inte ens under det kalla kriget. I dag sker samarbetet öppet, vi gör nästan allt med Nato utom att vara medlemmar.
Vi kan alltid hoppas att Nato kommer och räddar oss om vi hamnar i olycka. Dessvärre åtnjuter bara medlemmar de kollektiva försvarsgarantierna och dessa vill de nio verkligen inte ha - det skulle betyda osäkerhet! I stället önskar de sig "en självständig utrikes- och säkerhetspolitik", som förväntas minska spänningarna mellan stormakterna". Sic! Verkligen en kolossal överskattning av Sveriges globala roll. Den drömvärld de nio lever i har aldrig existerat.
Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN
måndag 15 februari 2021
DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN
En person som börjar med två tomma händer och bygger sin lycka genom hårt arbete. Det är den amerikanska drömmen. Men arbetarlönerna i USA är numera så låga att de knappt går att leva på. I Sverige ligger en typisk lägstalön för så kallade enkla jobb på 148 kronor i timmen. I USA är minimilönen 60 kronor. Anställningsskyddet är klent, och socialbidragen låga. En ensamstående mamma med två barn får på vissa håll bara ut 1300 kronor i månaden, noterar BBC i en dokumentär. Lägg därtill att amerikanerna inte bara måste försörja sig utan också skapa marginaler: Grundskolan och gymnasiet är gratis, men av varierande kvalitet, och man betalar själv för den vidareutbildning som
söndag 14 februari 2021
ALLA HJÄRTANS DAG
14 februari är det Alla hjärtans dag, eller Valentin-dagen. Vem var denne Valentin?
Sankt Vallentin är namnet på åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200-eller 300-talet e.Kr. Det är oklart vem av dessa som gett upphov till 14 februari. Den kanske mest sannolike är Sankt Valentinus, en präst i Rom. Han halshöggs 14 februari 269 e.Kr. under kejsar Claudius II förföljelser av kristna. Valentinus valde martyrdöden i stället för att avsäga sig sin kristna tro. Hans brott var att han vigt ett kristet par. I senare böcker av Jacobus Voragines utvidgas historien om hur Valentinus hade hjälpt sin fångvaktares dotter att återfå synen. Enligt sägnen skrev han ett brev till henne innan han halshöggs. Brevet var avslutat med "Din Valentin".