ÄR SVERIGE ETT LAND I OLAG?
Sverige brukar beskrivas som landet Lagom, men bakom anspråkslösheten döljer sig ofta Bror Duktig. Till självbilden hör Sverige som förebild för världen, för hur det skall vara. Lagom är bäst. Till detta skall man lägga den politiska viljan att alltid ligga i modernitetens framkant. Båda delarna har format landet.Det är inte någon tillfällighet att Sverige alltjämt sticker ut i World Values Survey i fråga om värderingar som fångar upp rationalitet och självförverkligande. I teorin som ligger till grund för undersökningen är det just en sådan utvecklingsinriktning som är eftersträvansvärd. En baksida för svensk del är en sorts kollektiv individualism med ett svagt civilt samhälle.
SVERIGEBILDEN
1936 utkom den amerikanska journalisten Marquis Childs bok "Sweden. The middle way". Den blev en internationell bästsäljare inte minst för att president Roosevelt uppmärksammade den. Tesen var att Sverige med sin reformvänliga socialdemokrati hade funnit en gyllene medelväg mellan kommunism och kapitalism.
När Palmes experiment hade misslyckats lanserades en ny S-modell på 1980-talet "den tredje vägen" som skulle bana väg för en mera liberal politik och för att komma tillrätta med de problem som uppstått efter vägen. Men tankarna från 30-talet om den gyllene medelvägen är fortfarande återkommande hos socialdemokraterna.
Samförstånd eftersträvades. Som efter det kalla kriget då det svenska försvaret lades ner för att nu byggas upp igen.
Vid kärnkraftsomröstningen 1980 segrade Linje Lagom - avveckla med förnuft. Men hur förnuftigt var detta? Är inte också det nyligen nedstängda Ringhals I - trots skyhöga elpriser i södra Sverige och elbrist på sikt - ännu ett exempel på motsatsen, på oförnuft?
Kan man med bästa vilja i världen beskriva den svenska pandemistrategin med över 12 000 döda som förnuftig eller lagom? Kanske borde vi, när vi blickar ut över världen, och ser problemen som hopar sig här hemma, just nu beskriva oss som ett land i olag.
Underlag: Claes Arvidsson, SvD via Toröredaktionen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar