En person som börjar med två tomma händer och bygger sin lycka genom hårt arbete. Det är den amerikanska drömmen. Men arbetarlönerna i USA är numera så låga att de knappt går att leva på. I Sverige ligger en typisk lägstalön för så kallade enkla jobb på 148 kronor i timmen. I USA är minimilönen 60 kronor. Anställningsskyddet är klent, och socialbidragen låga. En ensamstående mamma med två barn får på vissa håll bara ut 1300 kronor i månaden, noterar BBC i en dokumentär. Lägg därtill att amerikanerna inte bara måste försörja sig utan också skapa marginaler: Grundskolan och gymnasiet är gratis, men av varierande kvalitet, och man betalar själv för den vidareutbildning som
krävs för att komma någonstans, ett collage eller ett jobb. Man måste också betala merparten av sin sjukvård.
Pandemin har gjort ekonomin ännu mera ansträngd. Även medelklassen rasar lätt igenom det sociala skyddsnätets grova maskor. Den amerikanska drömmen är död! I dess ställe uppstår de så kallade solskenshistorierna.
DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN HAR ERSATTS AV SOLSKENSHISTORIER.
Häromdagen rapporterade nyhetsbyrån ABC om en tjej i Texas som hade kommit in på ett prestigefyllt college, men som i stället fick använda sina besparingar till att hjälpa sin arbetslösa mamma. Se så fint en ung person offrar sig för familjen och ger upp sin framtid, framhöll ABC. Tack och lov förbarmade sig tittarna och betalade hennes collegeplats.
Samma sak hände det matbud i San Fransisco som bestals på sin bil, medan hans två barn satt fastspända i baksätet. De återfanns oskadda, varpå folk skramlade så att de skall kunna gå i förskolan i stället för att åka runt med sin pappa hela dagarna.
Hjälp fick till sist även den så kallade Gorilla glue girl, Tessica Brown i Lousiana, som av någon outgrundlig anledning sprejat en mängd industrilim på huvudet för att få löshåret på plats, varpå det stelnade till en solid hjälm. Genom donationer kunde hon i dagarna åka och träffa en kirurg som bokstavligen skall försöka rädda skinnet på henne.
Sådan är den sköna nya världen.
Det finns bland en del politiker en naiv idé om att tillvaron vore bättre med så låga skatter som möjligt, så att folk själva får välja vad de vill lägga sina slantar på. Men en stat med hårt beskuren välfärd skapar inte mer frihet, utan en väldig massa ofria människor som inte har något val alls. Det illustrerar nu USA, där allt man till sist har att hopas på är att framstå som tillräckligt behjärtansvärd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar