onsdag 27 april 2022

OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG SEGLAR IGEN




Ostindiefararen Götheborg kommer att avsegla från Göteborg 8 juni 2022 med planerad ankomst till Shanghai i september 2023. Skeppet kommer att segla i Östersjön och Nordeuropa för att sedan fortsätta till Medelhavet. Under vintern 2022-2023 kommer skeppet att stanna i Medelhavet, för att under tidig vår2023 segla mot Asien. Målsättningen med expeditionen till Asien är att använda skeppet som en plattform och mötesplats för företag och partners med fokus på hållbarhet och stora möjligheter för svenskt näringsliv.


SLUTET OCH EN BÖRJAN FÖR OSTINDIEFARAREN
S/S Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp, några hundra meter från kajen och efter flera månaders seglats. Vid olyckstillfället fanns en erfaren lots ombord. Vädret var vackert och vinden "foglig", svag och kom in akterifrån.
Flera års noggranna undersökningar tyder på att fartyget sannolikt mött ett kraftigt så kallat dödvatten i Göta älv. Vintern hade varit mycket snörik och smältvattnet var långt över det normala. I ett dödvatten kan ett starkt motstånd skapas som kan göra ett fartyg ostyrbart. Andra som råkat ut för detta vittnar om att det är som att fastna i ett isflak - det är bara att följa med.
År 1984 startades en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och år 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Gothenborg. 2005 - 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner i Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.


PLANERADE RESOR
8 juni lämnar Göthenborg Göteborg och planerar att angöra Shanghais hamn i september 2023.





Underlag: Pressmeddelande 2022-03-01 från Ostindiefararen













































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar