onsdag 13 april 2022

RYSSLANDS LAGSTIFTNING ÄR GROTESK



RYSSLANDS NYA LAGSTIFTNING ÄR SÅ GROTESK ATT DET INTE ENS GÅR ATT PARODIERA
Rysslands äldsta människorättsorganisation, Internationella Memorial, förbjöds av en domstol i Moskva i december. Organisationen bildades i slutet av 1980-talet för  att hedra minnet av offren under de politiska förföljelserna på sovjettiden. Dåvarande presidenten Boris Jeltsin talade öppet om tolitarismen och Memorials verksamhet tog snabbt fart.
Tyvärr missade man en viktig chans enligt Jan Ratjinskij, tidigare ordförande för Memorial(nedan).
 Sovjetunionen borde ha förklarats som en kriminell regim, säger han. I stället överlevde ideologin att statens intressen är viktigare än allt annat. Det är den som har lett till dagens händelser. Ratjinskij jämför den lagstiftning som nu har införts i Ryssland sedan Ukraina anfölls den 24 februari med George Orwells klassiker "1984". 
 - Det är  förbjudet att citera några andra källor än de officiella. Det är förbjudet att sprida "fejk" om de ryska armén Den sistnämnda lagen är en direkt kopia på paragraf 190:1 från sovjetlagen som förbjöd medborgarna att sprida "lögnaktiga uppfattningar" om det sovjetiska samhället.
Ratjinskij konstaterar att just den paragrafen utnyttjas för att sända dissidenter i fängelse eller arbetsläger. - Dissidenterna spred sanningsenlig information - alltså anklagade man dem för lögn. Den nya lagstiftningen går i samma fotspår. Den är så grotesk att den inte ens går att parodiera. Den är en parodi i sig själv. Att kalla kriget i Ukraina en "specialoperation" är följdriktigt. Den som säger något annat sätts i fängelse.  Han påpekar att den sovjetiska invasionen av Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 kallades för "broderlig hjälp".
Afgankriget beskrevs som att  det utfördes av "ett begränsat antal sovjetiska soldater". Kriget i Tjetjenien var en antiterroroperation.

Putins bisarra historietolkningar - han påstår bland annat att Ukraina inte existerar - kallar Ratjinskij alltför barock för att ens vara värda att diskutera. Men de överraskar honom inte.
Han påpekar att underrättelsechefen Sergej Narysjkin leder Ryska historiska sällskapet.
Militärhistoriska sällskapet leds av kulturminister Vladimir Medinskij, vars ena vetenskapliga "merit" är att han lämnat in en plagierad avhandling.


Långt innan kriget började förde de fram en ny tolkning av Molotov-Ribbentroppakten (där Stalin och Hitler delade in Europa i intressesfärer). Tidigare försökte man förneka att avtalet existerade. Nu kallar man det en triumf för den sovjetiska diplomatin. - Det betyder att inga moraliska kriterier längre finns. En union med nazister beskrivs som smart. Det är mycket talande. Denna cynism, detta absoluta avsteg från allt vad moraliska värderingar heter, blir bara bredare och djupare.

Men allt är inte förlorat, trots allt. Vi märker hela tiden inom Memorial hur stort intresset är bland ryssar att ta reda på vad som hände med deras förfäder under Stalinförföljelserna. Trots att de blivit tillsagda redan år 2000 att Sovjetunionens historia enbart är något att vara stolt över så finns här ett intresse att gräva i arkiven. Att få veta vad som hände med en släkting är en stark utgångspunkt, säger Jan Ratjinskij.
- Det går inte att förbjuda människor från att tänka. Hur man än försöker.

Underlag: Anna-Lena Laurén  DN Moskva















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar