torsdag 28 april 2022

UKRAINAS ARV FRÅN KOSACKERNA

                                                       Svenskby i Ukraina
Ukrainarna  är stolta över sitt kosackarv. De sjunger om det i nationalsången och många ynglingar är i dag klippta som kosacker. Kosack kommer av det turkiska ord som betyder "fri man" men också "nomad" eller "äventyrare". De är ättlingar till livegna bönder som på 1500- och 1600-talen rymde från adelsgodsen som låg i dåtida polsk-litauiska samväldet som i dag är Ryssland, Ukraina och Belarus.


De flydde till de vida stepperna norr om Svarta Havet väster om Djnepr, där de blandats med äventyrare på jakt efter lyckan, desertörer, brottslingar på flykt, rutener, polacker, litauer och till och med skottar.
Det blev som ett eget folk med egna lagar och traditioner, mest kända för sin militära skicklighet och berömda för sin ovanliga djärvhet och spänstighet. Det var dessa fria, otämjda kosacker som la grunden till det första moderna Ukraina på 1600-talet.
Kosackerna slogs alltid tappert för Polen-Litauen, men när de polska herrarna inte hade vett att tillräckligt uppskatta deras offervilja och ge dem självstyre, vände sig kosackerna mot dem, ställde till med ett extremt blodigt uppror (Khmelnytskyjupproret) vilket i stället för befrielse resulterade att halva Ukraina, öster om floden Dnjepr, hamnade i ryska händer. 
En av de mest kända kosackledarna hette Ivan Stepanovitj  Masepa.


Han var sextionio år då han slöt allians med Karl XII, då han tågade genom dagens Ukraina mot Peter den store. Som kosackernas överbefälhavare hade Matseba titeln hetman. Han och några tusen kosacker var med vid Poltava och flydde sedan med Karl XII till Bender i dagens östligaste Moldavien. Det var kosackerna som hittade vägen 
över den väglösa steppen. I Bender avled Matseba strax efteråt. Karl XII beordrade en pampig begravning. Kosackerna kämpade vidare. Många bildade egna regementen i  ryska armén och var Napoleons farligaste motståndare i Ryssland. "Hade jag dem i min egen armé hade de jag kunnat tåga över hela världen", ska Napoleon ha sagt. Deras ständiga attacker i bakhåll gjorde att Napoleons armé inte lyckades ta sig hem igen.
De ukrainska kosackernas tradition av militärt mod, viljan att aldrig ge upp lever vidare och är grunden till den stridsmoral som ligger bakom Ukrainas tappra motstånd i dagens krig mot Ryssland.

Underlag: Herman Lindqvist
 
































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar