fredag 29 april 2022

MAJ MÅNAD 2022


 I maj brukar vi få höra göken, hagarna börjar täckas av vitsippor och gullvivan tittar fram. Björken börjar lövas undan för undan i hela Sverige. Några dagar in i maj brukar boken slå ut i södra delen av landet, i Svealand cirka tio dagar senare. Potatisen måste i jorden. Färskpotatis till midsommar klarar inte många amatörodlare av, för det krävs i allmänhet växthus.

Skomakarens kortsemester infaller i maj mellan hägg och syren.
Om dessa korta och väldoftande dagar skriver Alf Henrikson så här:

Jag såg att häggen blommade
det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade
och sade: Se och känn.
Hon stod vid makaronerna,
hon sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken
hade häggen blommat ut.


I maj är dagen sexton timmar lång i Skåne, sjutton timmar i Svealand, tjugo timmar eller mer i Lappland.

Inte rör det oss nämnvärt att romarna i forntiden hade en gudinna som hette Maia. Om henne finns inte mycket att berätta; hon var en vegetationsgudomlighet, och till henne offrade man i maj som alltså rimligen har fått sitt namn efter henne.

VALBORG
April avslutas med valborgsmässoafton men fortsätter förvisso för många en bit in i maj.
Valborg firas i flera europeiska länder, förutom i Sverige och Finland, även i Estland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och naturligtvis i Tyskland varifrån seden kom en gång i tiden. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Hon blev helgonförklarad 1 maj. Hennes namn förknippas med en förkristen germansk vårfest som hölls denna dag och som av kristendomen stämplats som en häxsammankomst. Man trodde på och omhuldade myten att häxorna for iväg till sina festplatser på kvastar, i Tyskland till Brocken, högsta spetsen på berget Hartz, och festade om där tillsammans med djävulen. För att oskadliggöra dessa spökerier började man tända eldar och skjuta skott. Sådan var den kristna förklaringen till dessa seder. I vår tid fortsätter vi tända brasor och skjuta fyrverkerier, hylla vårens ankomst med sånger och högstämda tal. Valborg har numera kommit att bli en helg som firas av många, familjer, föreningar och i dessa tider kanske främst av den studerande ungdomen från olika läroanstalter, universitet och högskolor. Dessvärre går firandet ibland till överdrifter som bilden nedan från Uppsala 2010.





VÄRLDEN VÅREN 2022

Världens uppmärksamhet har under hela månaden april varit riktad mot kriget i Ukraina och kommer väl att fortsätta så i maj.. 24 februari invaderade Ryssland landet. Putin hade sannolikt räknat med en enkel militär promenad till Kiev, soldaterna lär skall ha haft paraduniformerna med sig. Efter mer än två månaders strider håller dock ukrainarna stånd i stora delar av landet och har tillfogat ryssarna mycket kännbara förluster. Putin har succesivt fått dra ner på sina ambitioner och säger sig nu koncentrera sig på områdena i söder och sydost vid Svarta havet med målsättningen att hålla förbindelsen mellan Ryssland och Krim öppen.
Många västländer har under hela kriget försett Ukraina med lättare vapen i stor omfattning, de senaste dagarna har tyngre vapen utlovats, bland annat artilleri.
Det bedöms allmänt att Putin vill ha något viktigt att meddela ryska folket på segerdagen 9 maj på Röda torget i Moskva. Frågan är vad han skall hitta på. Han har ju misslyckats med det mesta han gett sig in i. Hans krig i Ukraina har varit ett stort militärt misslyckande. Vad han lyckats med är att skjuta sönder stora delar av bebyggelsen i många städer och därmed orsakat tiotusentals civila dödsoffer.
Förr eller senare kommer denne man att hamna inför krigsförbrytardomstolen i Haag.
 
Här hemma tycks vi, tillsammans med Finland, gå mot ett medlemskap i Nato.

Maj månad blir i sanning en spännande månad att uppleva för oss alla.



Alf Henrikson får avsluta dessa rader med några tankar:

VÅRBRUKET
Här strider måsarnas jägarstam
över åkern i sakta mak.
Vad de berövar jorden där fram
släpper de ut där bak.


Underlag: De äldste i Sherwoodskogen








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar