FATTIGDOM ÄR INTE DE RIKAS FEL
Men i Sverige tycks vissa politiker föredra jämlik misär framför differentierat välstånd.
"Och den fattige sade blekt: VORE JAG INTE ARM, VORE DU INTE RIK".
Med denna mening uttryckte den kommunistiske dramatikern Bertolt Brecht sin marxistiska syn på marknadsekonomin som ett nollsummespel.
Att ekonomin inte är ett nollsummespel, utan präglas av tillväxt genom innovation, är i dag en väletablerad vetenskaplig sanning. Från Henry Ford till Jeff Bezos erhåller entreprenörer sitt kapital genom att skapa nya produkter, effektiviseringar och värden - inte genom att dränera den övriga ekonomin.
Ändå är föreställningen om samhällsekonomin som ett nollsummespel utbredd. Den tyske historikern och managementkonsulten Rainer Zitelmann beskriver i sin bok "Förebilder och syndabockar" hur vanföreställningen om samhällsekonomin som ett nollsummespel har brett ut sig.
Ett problematiskt exempel på detta är hur skattefinansierade public services program Agenda nyligen ägnade 15 minuter åt en i stort sett oemotsagd redogörelse för den tydligt vänsterprofilerade hjälporganisationen Oxfams årliga ojämlighetsrapport.
Organisationens företrädare Abby Maxman gavs väl tilltaget utrymme att ondgöra sig över att företag under pandemikrisen tjänat pengar på att producera vaccin och hantera onlinebeställningar, vilket i rapporten beskrivs som "ekonomiskt våld" i ett "riggat system" utövat av en "rik, mäktig och korrupt elit".
Ännu värre är det att socialminister Lena Hallengren nyligen slog fast att privata sjukförsäkringar skrämde henne mer än skjutningarna på stan (Expressen 21/1.)
Hallengren betraktar det alltså som ett mindre problem med öppen våldsbrottslighet än att somliga betalar extra för vård - efter att de redan betalt för den gemensamma vården.
Socialministerns häpnadsväckande uttalande talar i förlängningen för att hon föredrar jämlik misär framför differentierat välstånd. Denna attityd är ett skolboksexempel på Zitelmanns analys av negativa attityder mot rika - eftersom privat vård enligt nollsummelogiken antas beröva utsatta människor resurser.
Dessa negativa attityder leder till bedrövliga politiska beslut syftande till att omfördela resurser man uppfattar har koncentrerats på omoraliskt sätt. Samtidigt som dessa beslut i själva verket försämrar möjligheterna för marknaden att fortsätta att skapa det välstånd man vill omfördela.
Konsekvenserna av att dessa negativa attityder reproduceras av politiker och media tydliggjordes nyligen i samband med Uppdrag Gransknings program om det kriminellt belastade bostadsområdet i Borlänge Tjärna Ängar. När några ungdomar tillfrågades om deras eget ansvar för bostadsområdets framtid var svaret entydigt:"Dom som har makt och pengar - det är deras ansvar".
För de som hyser nollsummeföreställningar av denna typ finns ett bättre citat av Brecht: "Ingen kommer att förbättra din lott om du inte gör det själv".
Underlag: Henrik Jönsson, ledarskribent Göteborgs- Posten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar