Symbolen finns på de första mynten som präglades i Kiev. Då den svenska prinsessan Ingegerd , Olof Skötkonungs dotter, år 1019 gifte sig med Jaroslav den vise av Kiev och Novgorod, fanns falken på storfurstens mynt och sedan hos alla furstar i Kiev. Om detta har vi berättat i en tidigare blogg för någon månad sedan.
Falken blev officiellt ukrainskt statsvapen 1918, då Ukraina blev självständigt från Ryssland, men försvann redan1919, för att ersättas av bolsjevikernas hammare och skära ända till 1991 då Sovjetstaten rasade samman och Ukraina ännu en gång var fritt.
Falken är sålunda en över tusen år gammal länk mellan Sverige och Ukraina. För ukrainarna är falken en manlighetssymbol och används i kärlekspoesin. Många svenskar vill tro att Ukrainas blågula flagga har något med Sverige att göra, till exempel med Karl XII, men så är det inte. Flaggans blåa färg symboliserar himlen, som brukligt är när det gäller flaggor, det gula representerar de väldiga sädesfälten i landet, Europas kornbod som Ukraina brukade kallas. Flaggans färger förekom i lokala och regionala varianter långt före Karl XII.
I västra Ukraina, särskilt i staden Lviv, förekommer tre kronor som symbol, men inte heller det har med Sverige att göra. Under tidig medeltid ingick den delen av Ukraina i ärkebiskopen av Krakows stift, som hade de tre kronorna i sitt vapen sedan 1000-talet.De tre kronorna blev högsta mode i Europa på medeltiden, inspirerat av bland annat de tre vise männen i Kölns domkyrka.
Historikerna är, på historikers vis, oeniga om hur de tre kronorna kom in i det svenska riksvapnet. De flesta menar att det var Albrekt av Mecklenburg som förde in dem på 1360-talet. Efter Albrekt har de tre kronorna alltid funnits i det svenska riksvapnet. Lilla riksvapnet nedan.
Debatten om detta är sannolikt överspelad vid det här laget. Vi är nöjda med våra tre kronor och tror att Albert lanserade symbolen. Men att Ukrainas vapen, den dykande falken, är en hälsning från Rurik, den gamle svenska vikingahövdingen, det kan vi nog alla skriva under på.
Underlag: Herman Lindqvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar