tisdag 24 maj 2022

TURKIET BROMSAR


SVERIG, INTE FINLAND, ÄR TURKIETS PROBLEM.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skapade rubriker i fredags då han sade sig "inte vara positiv till Finlands och Sveriges Nato-inträde". Men "Finland och Sverige" var ett artigt sätt för Erdogan att säga "Sverige".
I den turkiska regimens ögon är Sverige ett problematiskt , om inte ett fientligt sinnat land,  en beskyddare av olika terrororganisationer och av det kurdiskt dominerade partiet HDP, som regimen förföljer systematiskt. Sverige fungerar i den turkiska regimpressen som terrorstämplade PKK:s passionerade sponsor och förespråkare. I december i fjol gjorde det turkiska regeringsorganet Sabah stor sak av att utrikesminister Ann Linde skulle ha överlagt med ledare för den syrisk kurdiska milisen YPG. "Utrikesministern överlade med terrorledarna om Sveriges fortsatta samarbete med terroristgrupper...


"Det är inte första gången Sverige håller möten med terrorledare."  Ann Linde understryker att dessa uppgifter är felaktiga och att hon aldrig förhandlat eller träffat representanter för YPG, endast med civila kurdiska organisationer och myndigheter i Syrien.
Turkiet insisterar på att YPG som utan turkisk hjälp besegrade terrorgruppen IS i Syrien, är blott en täckmantel för PKK. När Linde under fjolåret lovade stödja de syriska kurderna med hela 376 miljoner dollar fram till 2023 så gavs detta förstås negativ publicitet i Turkiet. (Denna siffra omfattar Sveriges samlade stöd till de syriska kurderna 2016-2023, vilket de turkiska medierna inte förklarade).
Erdogan och de andra i den turkiska regeringen planerar inte att trotsa USA och på allvar försöka blockera de båda nordiska ländernas Nato-inträde. Men de vill använda övergångsperioden till att inpränta i alla berörda att de väntar sig en kollegial attityd från Sverige och inte ständigt klander över behandlingen av kurder och politiska motståndare. På lördagen sade också Ibrahim Kalin, utrikespolitisk rådgivare till Erdogan, att man inte stänger dörren för Sverige. Turkiet är villigt att förhandla för att acceptera Sverige i militäralliansen, men pekar just på hur Sverige enligt Turkiet behandlar PKK.


USA har de senaste dagarna signalerat att Turkiets tid i skamvrån efter dess köp av ryskt luftvärn mot Natos vilja - lider mot sitt slut.
Halil Karaveli, turkisk expert vid Silk Road Institute, anser att den svenska ledningen måste försöka sätta sig in i hur deras turkiska kollegor ser på Sverige.  --   Lika skeptiska som Sverige är till Erdogans regim, lika skeptiska är också turkarna över Sveriges - helt legitima -  agerande i människorättsfrågor. Turkiet måste samsas i Nato med två djupt Turkiet-skeptiska allierade, Grekland och Frankrike, och är inte intresserat av att stärka den falangen inom organisationen, säger han.

Underlag: Nathan Shachar, DN.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar