torsdag 12 maj 2022

CHRIS 0`NEILL MED FLERA



 CHRIS O`NEILL OCH ANDRA OVILLIGA KUNGLIGHETER

Det verkar som herr O`Neill i Florida inte är särskilt pigg på att delta i prinsessan Madeleines kungliga plikter. Han håller sig borta så mycket han kan, så långt borta som det bara går. Han visade detta redan under förlovningstiden. Då erbjöds han möjligheten att bli både prins och hertig, men det skulle kräva att han avslutade sin affärsverksamhet. Det ville han inte. Denna motvilja är inte helt ovanlig. Det har funnits personer som föddes i en kunglig familj, men som helst vill bort från alltihop.

                                 Prins Wilhelm och Maria Pavlovna av Ryssland

Tänk bara på storfurstinnan Maria Pavlovna av  Ryssland, gift med prins Wilhelm, son till Gustav V. Hon var tsarens sondotter och uppvuxen i det kejserliga hovet i Sankt Petersburg. Hon vantrivdes enormt i det lilla Stockholm och med makens familj som hon beskrev som dödstråkiga stenstoder. För att bryta tristessen kunde hon åka på en silverbricka nerför de mattklädda trapporna i arets privata lilla palats på Djurgården, Oakhill. Äktenskapet höll bara i sex år, sedan försvann hon ut i världen på mycket roligare äventyr.
Hennes make, prins Wilhelm, som hon beskrev som den störste tråkmånsen av dem alla, blev så skakad av skilsmässan att han lämnade landet. Han var länge i Sydamerika och Afrika, filmade, skrev artiklar och böcker och återkom som en helt ny människa, en öppen och intressant personlighet som samlade den svenska kultureliten hos sig på Stenhammar slott.


Där levde han "i synd" i över fyrtio år med sin älskarinna Jeanne de Tramcourt. Det var fullkomligt uteslutet att en kunglighet på den tiden kunde leva öppet med en kvinna utan att de var gifta. Hon titulerades därför "Värdinnan på Stenhammar"och syntes aldrig i hovlivet. Historien slutade tragiskt då prinsen en ishal vinterkväll  1952 sladdade av vägen nära Stenhammar. Älskarinnan avled omedelbart i kraschen.

Flera prinsar, som befunnit sig en bit från tronen, valde att gifta ut sig ur kungahuset och alla plikter. De gifte sig med icke-kungliga damer och tvingades därför lämna slott, titlar och alla privilegier. Så gjorde Gustaf VI Adolfs söner Sigvard och Carl Johan, men också prins Wilhelms son Lennart.


Sigvard Bernadotte här med sin hustru Marianne. Han blev aldrig riktigt förlåten för sitt avhopp från den kungliga världen. Men han klarade sig mycket bra ändå. Som många kommer ihåg blev han en ytterst framgångsrik industridesigner, illustratör och formgivare. Deras äktenskap var mycket lyckat.

Underlag: Herman Lindqvist















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar