PUTIN HADE FEL -- DEMOKRATIERNA ÄR STARKA
När Sverige skickar in sin Nato-ansökan i dag eller i morgon, överger vi en säkerhetspolitisk doktrin som Sverige tillämpat sedan 1814.
Putins invasion av Ukraina har kastat om förutsättningarna så grundligt att regeringen egentligen inte har något val -- även Socialdemokraterna insåg det till slut.
"Det blev inte det europeiska säkerhetssystem vi hade hoppats på, " som den tidigare försvarsministern Jan Eliasson (S) uttryckte det i Agenda på söndagen. "Just nu ser det väldigt dystert ut"."
Man kan också anlägga ett mindre modstulet perspektiv. Kriget i Ukraina har gjort det tydligt att Putin är en kejsare utan kläder. Tanken var att inta Kiev på några dagar och installera en marionettregim. Väst skulle hytta med pekfingret och införa sanktioner men så småningom förlika sig med utvecklingen, som efter annekteringen av Krim 2014.
I stället är invasionen efter snart tre månader ett historiskt fiasko. Ukrainas president Zelenskyj är kvar i Kiev, numera som en global galjonsfigur för demokratins kamp mot tyrannerier överallt.
De ryska styrkorna försöker ta kontroll över Donbassregionen i öster som ett slags tröstpris, men inte heller det går enligt plan. Den senaste veckan har tvärtom ukrainarna börjat gå till motattack, rustade med vapen från väst.
Sedan kriget inleddes har de förstört närmare 700 ryska pansarvagnar och haft ihjäl över tio av Putins generaler. Enligt brittiska underrättelser som offentliggjordes på söndagen har Ryssland troligen förlorat en tredjedel av sina marktrupper sedan i februari. Det kan röra sig om så mycket som 20 000 man.
Putin har kraftigt överskattat den ryska militära förmågan. Och han har kraftigt underskattat kraften hos demokratierna i väst.
Sveriges och Finlands medlemsansökningar till Nato är en utmärkt illustration. Genom att oprovocerat anfalla Ukraina har Kreml tvingat två av världens fredligaste länder och demokratier att vidta åtgärder. Resultatet? Försvarsalliansens gräns mot Ryssland fördubblas i ett slag och ändrar maktförhållandena i Östersjön - alltså precis det som Putin sagt sig vilja undvika. Den snabba ansökningsprocessen slår också hål på föreställningen om "trögrörliga" demokratier, ställda mot hårda men "effektiva" diktaturer. Om någon dag kommer både Sverige och Finland att lämna in sina ansökningar med bred demokratisk förankring. Samtal har förts med regeringar i över två dussin länder. Icke-demokratin Turkiet antyder visserligen att medlemskapet kan stoppas. Men både Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken bedömer att Sverige och Finland kan vara fullvärdiga medlemmar inom några månader - trots att beslutet måste godkännas av nästan 30 parlament. Det vore en uppvisning i gemensam organisatorisk förmåga som gärna 30 diktaturer gärna får försöka upprepa.
Kriget i Ukraina är ytterst en kamp mellan diktatur och demokrati, konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) helt korrekt på söndagen. Putin gick till ett felkalkylerat anfall eftersom han börjat tro på sina egna haranger om Rysslands storhet och västvärldens förfall.
Verkligheten har motbevisat honom på båda punkter.
Underlag: DN ledare 0517.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar