söndag 29 maj 2022

JUNI MÅNAD




 I juni ser vi syrenerna blomma, prästkragen och gullvivan slå ut, rågen gå i ax, vi sjösätter båten och sätter potatis, men det gjorde nog många redan i maj. Skolan slutar, svalorna flyger högt, sommarsolståndet kommer.
Dagen är mer än sjutton timmar i Skåne, drygt aderton timmar i Svealand, hela tjugofyra timmar i Lappland.
Juni kallades för sommarmånaden eller midsommarmånaden. Namnet kommer från romarnas namn på himladrottningen, överguden Jupiters gemål Juno, henne som grekerna kallade Hera.

DEN KORTA NATTEN
Knappt skymmer natten, knappt har dagen flytt
så gryr en annan dag på blanka vatten.
Knappt tystnar gökens rop i sena natten
så stämmer fågelkören upp på nytt.
Då fylls vårt bröst av vemod, och vi klagar
att tiden aldrig ger sig någon ro.
För snabbt försvinner dessa ljusa dagar
då detta land är lämpligt att bebo.

Alf Henrikson


TÄNKVÄRT
¤ Francis Bacon
Ett argument liknar skottet från ett armborst - det är lika verksamt vare sig det var en jätte eller en dvärg som sköt.

¤ Blaise Pascal
Folk blir i allmänhet mer övertygade av argument de själva kommit på än av sådana som kommer från andra.

¤ Jean Jacues Rousseau
Förolämpningar är argument som används av folk som har fel.

¤ Okänt ursprung
Artighet är konsten att dölja sina naturliga impulser.

¤ Arthur Schopenhauer
Artighet är som en luftkudde. Det finns ingenting i den men den mildrar livets stötar.




Midsommarmånad säger:
I denna Månad skall man akta sig för mycken Sömn och om Morgonen bruka Laktuka med Ättika och friskt källvatten, och må man äta Ruteblad, förty de äro icke skadliga. Men akta dig för Ost och Svinefläsk och allt det som stekt är.
I Kräftans Tecken är det godt att bygga i Vatten, att föra sig i nya Kläder, och vad man gör i Begynnelsen blifver obeständigt.

Recept på Laktuka:
Det bör observeras att motsägelser finns i Bondepractican på flera ställen, som i det här receptet.
Tvätta sallad, torka den och skär den grovt. Tillsätt scharlottenlök samt sockra, peppra och salta efter smak. Stek bacon gyllenbrunt, lägg baconet på salladen med bacon, fett och allt. Tillsätt sedan ättika och vatten och koka upp. När det svalnat, rör ihop allt till en väldoftande sallad. Smaklig måltid.



VÄDERLEKEN
Följer juni på en våt maj följer sannolikt en våt sommar men med rik skörd. Om nordanvinden ofta blåser kan man hoppas på ett gott år.
Juni motsvarar vädermässigt december. Var föregående december mild och våt blir sannolikt juni likadan och vice versa. Regn på midsommarafton blir alltid långvarigt och fortsätter oftast förbi fruntimmersveckan i slutet av juli. Om det regnar fyra dagar runt sommarsolståndet 21 juni är risken för regn hög ända fram till Mikaelidagen 29 september.

TIDEN FRAMFÖR OSS
Det finns anledning att känna större oro inför framtiden i år än tidigare, även om vi då hade en pandemi som låg över oss. Kriget i Ukraina fortsätter in på fjärde månaden och ännu kan ingen ljusning skönjas. Kriget står och väger. Ukraina stöds av i stort sett hela västvärlden, militärt, ekonomiskt och humanitärt. Sverige och Finland söker medlemskap i Nato. Men det drar ut på tiden innan detta är klart. Hemmavid känner vi av  kriget på många sätt, prisökningar och inflation. Vårt försvar skall rustas, närmast målet är till kostnadsnivån 2% av BNP. 



Med hälsningar från: De äldste i Sherwoodskogen och Cirka Nitti i Nikkaluokta































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar