torsdag 15 september 2022

AZERBAIJAN PASSAR PÅ


 Azerbaijan, eller Azerbajdzjan som landet egentligen heter, anföll Armenien natten till tisdagen den här veckan. Attacken sker i ett läge där Ryssland är försvagat på grund av kriget i Ukraina. Det konstaterar journalisten och Rysslandsexperten Torgny Hinnemo.
-Sedan striderna brutit ut natten till tisdagen ringde Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan runt till världsledare och beskrev det som ett invasionsförsök. Enligt Pasjinjan försökte azeriska styrkor tränga in i hans land, och minst ett 50-tal liv hade krävts. Senare uppgav Ryssland att man förhandlat fram ett eldupphör.
-Torgny Hinnemo är inte förvånad över att striderna mellan länderna brutit ut igen.
-Nu när Ryssland är fullt upptaget av kriget med Ukraina känner Azerbaijan att nu kan vi ta chansen igen. Armenien är helt beroende av Ryssland som skyddsmakt och förväntar sig att få skydd, något som Ryssland inte kan leva upp till nu, säger han. Turkiet är skyddsmakt för Azerbaijan.


Sedan det senaste kriget mellan de två ärkefienderna för två år sedan, som slutade med ett avtal om eldupphör, har läget inte varit riktigt lugnt, utan präglats av återkommande skärmytslingar.
-Ryssland dikterade eldupphöravtalet och gav sig själv rätten att ha fredsbevarande trupper och bestämma över politiken för ganska många år framöver, säger Torgny Hinnemo.
-Trots detta är det tydligt att Ryssland inte kan hålla koll på detta.

Konflikten mellan Azerbaijan och Armenien går tillbaka till förra seklet. Äganderätten till området Nogorno-Karabach är fokus i konflikten. Enligt Torgny Hinnemo handlar det i dag om precis samma saker som då.
-Kriget är en tävlan mellan Ryssland och Turkiet om makten i Kaukasien. Man kan säga att Ryssland och Turkiet har använt armenier och azerier som spelbrickor ända sedan den tiden. Därför är det här något som rullar på och är svårt att få slut på, säger han.

Underlag: DN.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar