måndag 19 september 2022

PUTIN VACKLAR


 VAD HAR HÄNT MED PUTIN DEN OÖVERVINNERLIGE?
När Rysslands president förra veckan mötte sin kinesiske kollega XI Jinping var det många som reagerade med häpnad. Såg inte Putin......stukad ut? Skamsen, underlägsen - till och med undergiven?
 Det är lätt att jämföra med de första dagarna i februari, då samma ledare möttes i Peking vid invigningen av vinter-OS. Kinas och Rysslands vänskap "kände inga gränser", hette det. De två länderna var ense om att Natos "expansion" nära Ryssland måste upphöra. Källor gjorde gällande att XI gett Putin tummen upp att anfalla Ukraina, bara han väntade till efter Kinas ärorika spel.

Kanske var det då som Vladimir Putin stod på krönet av sin makt.
 Och nu? Putin skrapar med foten och deklarerar att han förstår om Kina uttrycker oro och har frågor om Ukraina. Bara att sådan oro och sådana frågor alls existerar är en nyhet. Några kinesiska vapen till Ryssland verkar inte vara på väg. Tydligen fanns rätt klara gränser för den där vänskapen, och Peking gillar inte en förlorare. Särskilt inte när Kinas ekonomi är i gungning och landet fruktar sanktioner av den sort som riktats mot Rysslands krig
 Man får vara försiktig i sin optimism. Kina och Ryssland har fortfarande samma mål - ett USA som tappar globalt inflytande och ett försvagat, splittrat väst.

 Vad gäller det senare kommer oroväckande signaler från Europa "Gaskranen är det mest effektiva vapnet Putin har", skriver DN:s Ingmar Nevéus i en exposé över stämningarna på vår kontinent kanske bara veckor innan vinterkylan börjar svepa in.
 Riskkonsultföretaget Verisk Maplecroft talar om risker för "samhällelig oro" i Europa i takt med högre energi- och levnadskostnader.
 Tjecker och slovaker demonstrerar redan mot högre energipriser - och mer eller mindre tydligt för Putin. I Tyskland enas extremhögern och vänstern i ifrågasättandet i stödet för Ukraina. Den populistiska högern i Frankrike och Italien har länge blickat beundrande mot Moskva. Ungern har bökat och bråkat från krigets början.

Vi sitter ihop, och vi hör ihop. Ukraina är en europeisk nation vars överlevnad är beroende av starkt stöd. EU är det bästa instrument vi har.

 Det går långsamt, men det kommer fler och fler tecken på att Putin och hans krig ådrar sig allt större internt missnöje. Vintern kan bli hård inte bara i Europa utan också i ett Ryssland vars ekonomi blir allt mer urholkad.
Väst står fortfarande relativt enat och måste fortsätta att stötta Ukraina med vapen och pengar.
 "Med mod och solidaritet kommer Putin att falla", sa EU-kommissionens ordförande Ursula der Leyen i sitt linjetal till unionen på onsdagen. Budskapet är riktat även till oss svenskar. Vi kan inte fortsätta att blunda för Europa, inte på valnatten, inte någonsin.

Underlag: Ledare DN 18 september 2022



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar