torsdag 29 september 2022

MICKELSMÄSS

                                                    Staty av Sankt Mikael från 1400-talet
 I dag 29 september på Mikaels dag infaller Mickelsmäss, en högtidsdag i flera av de nordiska länderna och i Storbritannien. Den helige Mikaels dag firas i de flesta kristna kyrkor i hela världen. I Sverige firas dagen närmast påföljande söndag mellan 29 september och 5 oktober. Det har blivit en tradition att ha en familjegudstjänst denna dag.

SKÖRDEFESTEN MICKELSMÄSS
I det gamla svenska bondesamhället var mickelsmäss en av de största helgerna på året. Det berodde på att skörden var bärgad vid denna tid.
Mickelsmäss inföll då förråden var fyllda av mer mat än vid någon annan tidpunkt på året. Det var också vanligt att ljuskällor av olika slag fick tändas efter denna helg, för att sedan få brinna under vinterhalvåret.
Under veckan som följde fick tjänstefolket också en rad rättigheter, som ledighet och rätt att säga upp sitt kontrakt.
Dagen är ursprungligen en katolsk hyllningsdag för ärkeängeln Mikael och började firas i Rom på 400-talet.


Skördefester hålls på många håll i landet den här dagen, bland annat på Öland.
I brukssamhället Kopparberg samt i uppländska Örsundsbro hålls minnet av helgens traditioner och betydelse levande genom årligen återkommande marknader i samband med Mickelsmäss. Även i Skåne, till exempel i Eslöv, Sjöbo och i Helsingborg,  firar man detta med marknader, "Mikaelimarknader".

I DN hittades detta utdrag ur "Namn och Nytt" från 29 september 1932:

I dag är det Mikaelidagen.. Till Mickelsmäss 29 september skulle "i den gamla goda tiden" tomtar och skogens "småfolk" bjudas på kalas. Gröt koktes av grädde, och användes  mjölk skulle smör tillsättas. Stundom utgjordes förtäringen av brännvin och stekt lamm. Allt måste i varje fall vara läckert och noggrant anrättat. En husmor hade en gång försummat att lägga smör i gröten, men det skulle hon aldrig ha gjort, ty försummelsen straffades av småfolket på det sättet att bästa kon låg död i ladugården på morgonen efter det misslyckade kalaset.

Källor: DN och Wikipedia.















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar