fredag 16 september 2022

KUNGSHÖGAR



                                                   Kungshögarna vid Gamla Uppsala

Några kilometer från bloggredaktionens hus utanför Nyköping ligger en kungshög, Uppsa kulle. Den är inte arkeologiskt undersökt. Historikerna vid Uppsala universitet tror att Uppsa kulle är begravningsplatsen för en gammal halvmytisk sveakung vid namn Ingjald Illråde, som lär ska ha stupat i ett slag vid sjön Runnviken, strax intill platsen där kungshögen nu ligger.
Kullen är nersjunken i mitten, vilket sålunda inte är resultatet av utgrävningar, utan gropen har troligen uppkommit genom att en gravkammare i högen störtat samman.

                                                          Uppsa kulle

Landets mest kända kungshögar är de tre som ligger nära Uppsala i Gamla Uppsala. I gamla tider kallades kullarna Oden, Tor och Frej. Historikern Birger Nerman hävdar att kullarna är begravningsplats för de gamla sveakungarna Adils, Aun och Egil.

Adils var en sveakung med säte i Uppsala Han kallades också Adils den mäktige. Vad som givit honom det tillnamnet är inte känt. Han var son till en annan halvmytisk sveakung vid namn Ottar Vendelkråka.
Han var gift med Yrsa. Drottningen hade en son från ett tidigare förhållande, Rolf Krake. Adils figurerar i den isländska Ynglingasagan. Enligt myten tävlade han med sin styvson Rolf Krake om äganderätten till en stor skatt som man funnit. Kampen slutade med att Rolf Krake dräps och att Adils faller av sin häst så illa att han avlider, han slår huvudet mot en sten i fallet.

                                                              Adils

Enligt Snorres Heimskringla var Aun en sveakung av Folkungaätten. Han beskrivs av Snorre som en klok och fredlig man. Det finns åtskilliga berättelser om hans liv och leverne, det mesta är myter som påminner om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Han lär ska tillfrågat asaguden Oden hur han skulle bära sig åt för att få ett långt liv. Oden lär då ha givit honom rådet att offra en son till Oden vart tionde år. Han följde rådet. Man hade många barn på den tiden. Men Aun blev allt äldre och allt svagare och levde sina sista år på att dricka mjölk ur ett dihorn. En son, Egil, överlevde honom och blev så småningom kung.
                                                                Aun

Egil Tunnadolg eller Angantyr enligt Heimskringla, är en sveakung av Ynglingaätten.
Han kallas också Egil Vendelkråka och är son till kung Ane. Hans bedrifter var inte så storslagna. Han blev stångad till döds av en folkilsken tjur. Han efterträds av sin son Ottar Vendelkråka.
                                                                     Egil

Kungshögar var den vanligaste begravningstraditionen för hövdingar och kungar under vendeltiden, 550 - 800 e Kr.
I Sverige finns ett drygt hundratal kungshögar. Endast ett fåtal av dessa är dessvärre arkeologiskt undersökta och kartlagda.

Underlag: Främst Wikipedia








































1 kommentar:

  1. Intressant med dessa högar- undrar vad man skulle finna om man någon gång undersökte Uppsa Kulle? Dit åkte vi på utflykt ibland under skoltiden, fungerar utmärkt som pulkabacke… Elin

    SvaraRadera