söndag 18 september 2022

DAGENS NAMN

Dagens namn, 18 september, är Orvar. I den namnlängd som gäller finns det två namn på 254 av årets dagar och ett namn på 104 dagar. En av dessa är Orvar. Härutöver är sex dagar namnlösa, juldagen, nyårsdagen med flera.
Orvar är ett nordiskt namn som kan föras tillbaka på den isländska sagan om Orvar Odd. Dennes namn betyder egentligen "pilspets" eller Pil-Odd.
Sagan om Orvar Odd hör till de isländska fornaldarsagorna och berättar om en norsk hjältes dramatiska äventyr. Bland annat möter han den svenske sagohjälten Hjalmar den hugstore i ett sjöslag som slutar med att de båda blir vänner och ingår fostbrödralag.

                                                            Hjalmars död

Under 1800-talets vikingaromantik kom Orvar att uppfattas som ett förnamn. Det äldsta svenska belägget är från 1830.
En populär samtida tidningsman, Oscar Patric Sturzen-Becker(1811-1869), bidrog till att popularisera namnet genom att använda Orvar Odd som sin psedonym. Orvar hade sin största frekvens på 1920- och 1930-talen (t ex fotbollsspelaren Orvar Bergmark, född 1930) men har på senare år varit ovanligt som tilltalsnamn, i synnerhet sedan Svenska Ord vid revyer förlöjligat namnet med visor med rim som "Orvar - stångkorvar" osv. Under flera år fick då inga barn namnet Orvar.
Vid millenniumskiftet hette omkring 1000 svenskar Orvar.

Underlag: Boken "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg






















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar