onsdag 20 december 2023

20 DECEMBER



 I vår almanack avslutas december med en rad bibliska personers namn. Abraham, den förste av de tre judiska patriarkerna Abraham, Isak och Jakob, har fått sin dag den 18 december. Abraham och hans hustru Sara fick, enligt Bibeln, sonen Isak när hon var 90 år. Isaks dag infaller den 19 december.

                                                                            Isak föds

Abraham hade en son sedan tidigare med tjänstekvinnan Hagar. Denna son fick namnet Ismael och anses vara arabernas stamfader.
Dagen 20 december delas mellan Israel och Moses. Israel är ett hebreiskt mansnamn som betyder "Gud må härska" eller" Gud strider".
Namnet Moses är svårare att härleda men anses vara den grekiska formen av  ett bibliskt mansnamn av egyptiskt ursprung och som betyder "son". Denna tolkning verkar sannolik med hänsyn till vad man tror sig veta om  Moses. Han räddades från slaveri i Egypten, där han föddes av hebreiska föräldrar för cirka 3 200 år sedan. Han räddades undan Faraos förföljelser av systern Mirjam som lade honom i en vassbåt i Nilen undan Faraos soldater. Vassbåten med Moses påträffades och togs omhand av Faraos dotter. Barnet adopterades så småningom av dottern och på så sätt blev Moses en del av Faraos familj.


I Bibeln förekommer namnet Israel i många betydelser. Det är ett personnamn som Jahve gav patriarken Jakob men även det israeliska folket och på israelernas land. Mansnamnet har funnits i Sverige sedan 1269 och bars av flera medeltida stormän i Uppland, bland annat av en brorson till heliga Birgitta. Namnet har emellertid varit på kraftig retur länge. Vid millennieskiftet bars det bara av cirka 300 svenskar.

Moses är namnet på judendomens främste fadersgestalt, profeten och folkledaren som förde det judiska folket ut ur den egyptiska fångenskapen och mottog de tio budorden av Jahve på berget Sinai. Han har givit sitt namn åt de fem Moseböckerna i Gamla testamentet och hans betydelse för judendomen framgår av att "mosaisk trosbekännelse" används som synonym till bekännare av den judiska religionen.
Namnet Moses nådde Sverige 1573.
I dagens Sverige är Moses ännu sällsyntare än Israel och bärs bara av cirka 200 personer.

Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg samt Wikipedia.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar