lördag 9 december 2023

EN DROTTNING I TIDEN


 Drottning Silvia är drottningen som gjort mer skillnad än någon av alla våra 54 drottningar före henne. Ingen som var där kan glömma bröllopet den 19 juni 1976. Allt var historiskt, unikt och för första gången.


Prakten, skönheten och romantiken i bröllopet fick även de mest hårdnackade republikaner att kapitulera. Carl XVI Gustaf var den förste kungen som gifte sig sedan 1797, kungarna brukar vara gifta då de sätter sig på tronen.
Silvia var den första drottningen på 408 år som inte hade vare sig kunglig eller adlig bakgrund. Den senaste gången var då Erik X IV  gifte sig med bondflickan Karin Månsdotter 1568. Silvia var dessutom den första drottningen vars ena förälder kom från ett utomeuropeiskt land.


Det fanns ytterligare två saker som skiljer Silvia från alla  andra drottningar Sverige haft sedan Sigrid Storråda på 990-talet. Det första är att hon hade ett eget, helt normalt liv och yrkesliv innan hon gifte sig. Hon var fast anställd, hade arbetskamrater, semester, hade rätt till sjukskrivning, deklarerade och levde precis som alla andra kontorsanställda i Tyskland i början av 1970-talet, utan en tanke på att hon en gång skulle bli drottning i ett land i norra Europa.
Den andra skillnaden är att hon och Carl Gustaf gifte sig av kärlek och att de fick gott om tid att lära känna varandra innan bröllopet.


Det var något inga tidigare brudpar fick uppleva.
Sivia var redan från början en drottning i tiden. Det hade inte funnits en drottning de senaste elva åren då hon kom. Snabbt organiserade hon en egen hovstat. Bara professionella kvinnor anställdes, utan hänsyn till adelskalendern eller annan liknande bakgrund, som förr var så viktigt vid hovet. Hon lät också installera den första datorn på sitt kontor.
Ingen drottning före henne har tagit så många egna initiativ och drivit på i sociala och medicinska frågor som demensvård, dyslexi, handikappidrott och kamp för barns rättigheter runt om i världen. Hon gör detta av  genuint personligt intresse.



En sak till som gör drottning Silvia unik - ingen annan före henne har setat så länge på tronen - 47 år. Allt detta gör att Silvia verkligen är en drottning i tiden.
Våra bästa hälsningar på födelsedagen om ett par veckor.

Underlag: Hälsningar och omdömen kommer från  folket i Sherwoodskogen. Text kommer från Herman Lindqvist.











































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar