tisdag 5 december 2023

APORNAS PLANET


 SKRIKET FRÅN EN FÖRSVUNNEN CIVILISATION:  NI FÖRSTÖRDE ALLT, ERA JÄVLAR!

I "Apornas Planet" från 1968 kraschlandade astronauter på en främmande planet där aporna styr. Samhället är diktatoriskt och primitivt. De ociviliserade och icke-talande människorna är förslavade.
Alltså knappast ett ställe där man vill leva sitt liv.
Därför är slutscenen så effektfull. En av astronauterna ger sig av till häst. Plötsligt ser han något som han känner igen, som får honom förstå hur allt hänger ihop.  Förtvivlat faller han på knä och skriker ut sin förbannelse. I bild syns ruinerna efter Frihetsgudinnan - beviset för att planeten som ingen vill bo på är jorden i framtiden. Och så ett krasst konstaterande:  Ni förstörde allt...era jävlar! 

Skräckscenariot är inte så avlägset som man kan tro. Om någon slungas ut i rymden i dag och landar på jorden om ett par hundra eller tusen år kan klimatförändringarna mycket väl ha gjort att han kommer tillbaka till en otrevlig planet. För som Naturskyddsföreningen skriver skulle 3-4 graders uppvärmning innebära en förändrad värld och kanske slutet för den mänskliga civilisationen.
Konkret handlar det bland annat om att havsnivån kan stiga så mycket att stora landområden dränks. Andra ställen blir så varma att det inte går att bo där. Det blir fler stormar och skyfall, återkommande missväxt och vattenbrist. Sjukdomar och pandemier frodas. Kostnader för klimatanpassning blir enorma. Och antalet klimatflyktingar exploderar.



"Den rekordartade globala uppvärmningen borde ge rysningar längs ryggraden på världens ledare", som FN:s generalsekreterare António Guerres sa när klimatmötet i Dubai inleddes.

Men framtiden behöver inte bli som "Apornas Planet". Om mötesdeltagarna lyssnar på FN-chefen och agerar, kan utvecklingen fortfarande vändas och mänskligheten gå en hygglig framtid till mötes.
Men just nu är det inte dit vi är på väg. Därför är risken stor att någon i framtiden bryter ihop och faller på knä i spillrorna av en svunnen civilisation: "Ni förstörde allt, era jävlar!"

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.

PS
En reaktion från en läsare:
Att låta en sultan från oljelandet Dubai leda FN:s miljökonferens är som att låta Dracula bli chef för blodbanken.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar