fredag 29 december 2023

HUR BLIR 2024, DRAKENS ÅR?


 HUR BLIR ÅR 2024?

Ute i världen omkring oss finns förvisso mycket som vi har anledning att oroa oss för. Klimatkrisen berör oss alla. 2023 var det varmaste år som någonsin noterats. Klimatrelaterade naturkatastrofer kommer oftare än tidigare och de drabbar oss med allt ökande kraft, som torka, värme, översvämningar och orkanvindar. Isarna vid polerna smälter allt snabbare och havsvattennivån stiger.   

Kriget i  Ukraina fortsätter in på det nya året och har i februari pågått i två år. Ytterligare ett krig blossade upp i oktober mellan Israel och Hamas. Ännu kan inget slut skönjas på denna konflikt. Israel har för sin del deklarerat att kriget är slut när Hamas är helt utplånat. Spänningsläget är mycket högt mellan huvudmotståndarna i området, Israel och Iran.

2024 är valår både i USA och Ryssland. Det ryska torde redan vara klart. Putin vill ha ett nytt förordnande till 2030 och har säkert redan sett till att det blir så. I USA blir det knepigare. Trump syns och hörs fortfarande mest av kandidaterna på den republikanska sidan. Demokrater världen över fasar för en situation där både Trump och Putin får makten samtidigt.

Året 2023 närmar sig sitt slut. Trots mörkret och vinterkylan finns ändå anledning att känna viss tillförsikt inför framtiden här hemma. Vid en återblick på året 2023 domineras nyhetsrapporteringen av krig, gängkriminalitet och annat elände. Men mitt i mörkret finns en annan parallell verklighet som inte rönt lika stor uppmärksamhet. Det handlar om en utveckling som faktiskt ger hopp om att ljusare tider stundar.

Det har varit tuffa tider för hushåll och företag. Med pandemi och krig utlöstes en inflationsvåg som västvärlden inte skådat på 50 år. Räntorna började stiga brant. Men nu syns tydliga tecken på att vi lämnat det värsta bakom oss. Börsen har fått ny energi, de ekonomiska vindarna blåser åt rätt håll.   --Sedan flyktingkrisen 2015 har invandringen till Sverige alltmer kommit att betraktas som en belastning. Gängbrottsligheten och terrorhot har satt dessa värden under ytterligare press. Men i den svenska vardagen pågår samtidigt en annan utveckling. Sysselsättningen bland invandrare har ökat kraftigt. Statistiska centralbyrån säger att utvecklingen är påfallande stark.

Det har länge talats om hur artificiell intelligens ska påverka våra liv. Men nu är det mycket mer än bara prat. Under 2023 har Chat GPT döpt om tillvaron på ett sätt som påminner om när internet kom på 1990-talet. Snart betraktar vi digitala assistenter som lika självklara i vår tillvaro som mobilen.

Varje år tar malarian ca 470 000 liv bara i Afrika söder om Sahara. Två nya vacciner väntas göra stor skillnad. Framstegen med läkemedel ger skäl för optimism, inte minst här hemma,  när det gäller det nya banbrytande läkemedlet för Alzheimer-sjukan, ett stort forskningsgenombrott för läkaren Lars Lannfelt. Hans framgång har gett eko över hela världen.

När högernationalisterna vann det polska valet 2015 inleddes en period av systematiska attacker på landets demokratiska institutioner, domstolar, media och polackerna syntes ha inlett en vandring på den "ungerska vägen". Men i valet 2023 blev det regimskifte, den polska demokratin återhämtar sig. "Polen har ännu inte försvunnit", så inleds den polska nationalsången. I år blev orden mer sanna än på länge.

Inom idrotten har 2023 varit ett kvinnoår, inom fotboll, handboll, innebandy, curling och i längdskidåkning, orientering, simning med flera grenar. Vem kan glömma Sandra Näslunds 19 toppplaceringar i rad i skicross? Damerna silvermedalj i VM-fotbollen var formidabel. 1,8 miljoner tv-tittare kunde till exempel se straffdramatiken mot USA. Intresset för damfotboll har aldrig varit så stort. Man kunde också se den samlade reaktionen då den spanske fotbollsordföranden kysste sina spelare efter finalen. Rubiales fick sparken -- och rätt så.

Trots mörkret och vinterkylan, så kan vi med tillförsikt invänta det nya året 2024.

Underlag: Visst underlag från Peter Wolodarski, DN.























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar