fredag 22 december 2023

OM PUTIN TILLÅTS SEGRA



 VLADIMIR PUTIN KAN SLÅ HELA DEN INTERNATIONELLA RÄTTSORDNINGEN I SPILLROR.

"Hur mörkt det än kan se ut just nu, så är det ingenting mot hur mörkt det kommer att bli 
den morgon vi vaknar upp i en värld där Putin har segrat". Detta sade Göran Rosengren vid en manifestation för Ukraina i Stockholm den 20 december 2023. Det är huvuddelen av det talet vi återger här nedan.

Det kan inte råda någon tvekan om vad som står på spel för oss alla i kriget i Ukraina.
På sin välregisserade presskonferens häromdagen gjorde Putin det klart än en gång, det kommer att bli fred först när Ryssland uppnår sina mål. Och målen gjorde han än en gång lika tydliga som när hans pansarkolonner rullade mot Kiev på morgonen för snart två år sedan: Ukrainas "avnazifiering, demilitarisering och neutralisering", det vill säga Ukrainas utplåning som fri och självständig stat och inrättandet av en lydregim under Moskva.
Putin visade också från första stund vilka medel han var beredd att använda för att uppnå sina mål, massakrer på civila, terrorbombningar av byar och städer, kidnappningar och tvångsförflyttningar, mord på kritiker och oppositionella, inrättandet av en totalitär polisstat.

Det kan inte heller råda någon tvekan om vad det skulle innebära för oss alla om Putin tillåts uppnå sina mål. Om han kan visa att kärnvapen utpressning fungerar, att  anfallskrig och terror lönar sig, att makt är rätt, att de starka har rätt att härska över de svaga. Putin har heller inte gjort någon hemlighet av att kriget mot Ukraina också är ett krig för en ny världsordning.
Om Putin tillåts segra kommer vi alla att leva i en osäkrad värld.
I en värld där en Putin eller en Xi Jinping tillåts göra vad deras makt, ja också deras kärnvapenmakt, tillåter dem att göra.
Vilka brister vår nuvarande världsordning än kan sägas ha, och de är många, så är den byggd på ett system med internationell lag och rätt. Också de som bryter mot systemet vet att de gör det och kan i princip ställas till svars för vad de gjort.
Om Putin tillåts segra är den internationella rättsordningen slagen i spillror: inte därför att Putin har brutit mot den, det har han onekligen gjort med besked, utan därför att hans mål med kriget är att slå sönder den och ersätta den med en ordning - eller oordning - som tillåter honom att göra vad han vill med Ukraina.

De som tror att det skulle bli fred i Ukraina och säkerhet i Europa om Putin tilläts segra, det vill säga om han tilläts bevisa att ett brottsligt anfallskrig under kärnvapenhot mot ett fredligt grannland lönar sig, tar miste.


Ingenting annat än en seger för Ukraina, det vill säga att Ryssland ger upp sitt uttalade krigsmål, kan bevisa att det lönar sig. Vilket i sin tur kräver att de demokratier som Putin hoppas kunna splittra och försvaga tar sig samman och förstår vad som står på spel och ger Ukraina det stöd landet behöver.

Det är sant att det just nu kan se mörkt ut. Ukraina kämpar efter snart två år av förödande krig fortfarande för sin existens, mot ett Ryssland som fortfarande vägrar erkänna den. De krafter i Europa och USA som vill gå Putin till mötes växer sig just nu allt starkare. Varken EU eller USA tycks nu kunna ena sig om att ge Ukraina det stöd som krävs för att inte Putin skall vinna det krig han har startat.

Men hur mörkt det än kan se ut just nu, så är det ingenting mot hur mörkt det kommer att vara den morgon vi vaknar upp och Putin har tagit makten.

Det är den hemska morgonen vi måste kunna föreställa oss i dag.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar