ORBAN LÄMNADE EU-MÖTET MED REGERINGSCHEFERNA. DERAS REAKTION BLEV: LÄMNA HONOM KVAR UTE I KYLAN!
"Det enskilt mest ödesmättade möte vi haft sedan kriget i Ukraina bröt ut". Så beskrev statsminister Ulf Kristersson EU-ledarnas sammanträde i Bryssel innan det började på torsdagen.
"Surrealistiska", sammanfattade en anonym deltagare överläggningarna sedan de avslutats på fredagsmorgonen.
Däremellan hände en hel del:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán lade veto mot ett ekonomiskt stödpaket till Ukraina.
Och Orbán lämnade hastigt och oväntat rummet så att de andra 26 regeringscheferna kunde rösta för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina och Moldavien.
En skrupelfri femtekolonnare i Kremls tjänst eller en smådesperat skojare som plötsligt insåg att han överspelat sin hand? En mästerförhandlare eller en klåpare utan plan? Kanske både och.
Vad gäller pengarna kan det inte nog understrykas hur självsvåldigt den ungerske premiärministern nu agerar.
Stödpaketet motsvarande 560 miljarder kronor, som alla de andra 26 länderna står bakom, syftar rätt och slätt till att förhindra att den ukrainska staten gör bankrutt och därmed sannolikt förlorar kriget mot Ryssland.
Orbán sätter stopp för det samtidigt som Republikanerna i USA blockerar Joe Bidens hjälppaket i kongressen, vilket höjer insatserna än mer.
Och det är knappast första gången Ungern har rest hinder för stödet till Ukraina i stort sett från början, och aktivt motsatt sig sanktioner mot Ryssland som unionen i övrigt varit ense om. När vetot stått till buds har man använt det för att utverka så stora eftergifter från Bryssel som möjligt, mest i form av bidragspengar som EU fryst för att den ungerska regeringen på hemmaplan inte respekterar grundläggande rättsprinciper.
Härom månaden strålade Orbán ikapp med Putin framför kamerorna under ett möte i Peking.
Så varför gick den hårdföre halvautokraten plötsligt med på att lämna förhandlingsrummet och därmed öppna för ukrainskt EU-medlemsskap - ett historiskt steg som han inför mötet svurit att blockera?
Kanske tycker han att det är ett pris värt att betala. Torsdagens möte är trots allt bara en början på en komplicerad process som det går att sätta käppar i hjulet för längre fram.
Men man bör inte utesluta att Orbán faktiskt inser att hans makt inte är lika stor som han vill ge sken av.
Sedan flera år tillbaka har EU satt hårt mot hårt mot Budapest ekonomiskt. Och sedan Putin inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för snart två år sedan, har EU radat upp stödpaket till Kiev. Trots Orbäns intrigerande.
På ett eller annat sätt kommer EU att göra likadant denna gång, förmodligen redan i januari - förmodligen genom att slussa pengar genom andra fonder än de vanliga, eller för att Orbán till slut ändå ger med sig. Det har hänt förr och hans förhandlingssits har knappast stärkts sedan dess. Hans viktigaste bundsförvant, högerregeringen i Polen, är borta. Hans nya, främst i Slovakien och Italien, hakar inte på honom utan sällar sig i stället till majoriteten.
Tänker man bort honom för en stund skickade 26 regeringar en historiskt tydlig signal till omvärlden att man backar upp Ukraina - som hör till Europa.
Orbán för sin del vandrade ut ur rummet. Det bästa vore om han blev kvar därute i kylan för gott.
Underlag: Ledare DN 16 december 2023.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar