onsdag 27 december 2023

DYRT MED HUSDJUR


SNART ÄR DET FÖR DYRT ATT HA HUSDJUR.
Snart kommer många i Sverige inte längre att ha råd med husdjur på grund av skenande kostnader för veterinär och försäkringar. Men det finns ett sätt att ändra på detta säger företrädare för tre försäkringsbolag.

Sverige erbjuder avancerad veterinärvård och våra djur är bland de mest välförsäkrade i hela världen. Många länder tittar på oss när de sätter ramarna för sin djursjukvård. Men kostnaderna   för veterinärvård har skjutit i höjden. Enligt SCB har priserna ökat med 25 % det senaste året  och fortsätter utvecklingen i samma takt kommer många svenskar inte längre ha råd med husdjur. Därför är det av största vikt att vi nu sätter stopp för den ohållbara priskarrusell som snurrar fortare och fortare utan att någon i branschen säger stopp. Det här är ingen nyhet. De ökade kostnaderna har länge varit ett problem, vilket bland annat Konkurrensverket uppmärksammat.
Att priserna stiger beror på flera olika orsaker, dels har Sveriges husdjur hög status och vi är beredda att betala mycket för våra sjuka djur.

Som vi ser det finns i prisökningarna  ett systemfel. I dag drivs de flesta djursjukhus av riskkapitalister med höga vinstmarginaler och ingen pristransparens. Utan tillgängliga och allmänna prislistor är det omöjligt för en djurägare att jämföra veterinärkliniker och priser. Konkurrensen är härmed satt ur spel. Djurägaren famlar i blindo när han söker vård för sitt djur och kan drabbas av mycket höga kostnader för vård och försäkringar. När priserna stiger kraftigt måste också försäkringsbolagen höja sina avgifter. Det blir allt dyrare att försäkra djuren och karusellen snurrar vidare uppåt.


För att situationen ska förändras behöver veterinärbolag, djurägare och försäkringsbolag lyfta blicken och börja samarbeta. Genom större transparens och dialog kan vi se till att dagens och framtidens djurägare har råd att hålla ett husdjur, och till syvende och sist uppnå en bättre djurvälfärd.
Det allra viktigaste i ledet att skapa ändring är att veterinärbolag, såväl privata som offentliga, är pristransparenta. Det finns en tradition att inte dela med sig av priser där många kliniker döljer sig bakom argumentet att det kan uppstå komplikationer. Veterinärbolag och privata vårdbolag borde rimligtvis ge prisindikationer så att kunden kan ta ställning. 
Genom publika prislistor kan djurägare både få en inblick i vad ett ingrepp kommer att kosta och möjligheter att jämföra kliniker innan man söker vård för sitt djur.
De svåra och laddade samtalen om pris parterna emellan blir enklare och argumentationer och potentiella konflikter förebyggs.

HUNDAR OCH KATTER I SVERIGE
-  I Jordbruksverkets register finns 1 089 000 hundar inregistrerade och 787 000 ägare
-  Enligt uppgifter från NOVUS finns i Sverige 1 440 000 katter, varav 100 000 vildkatter 


Underlag från: Odd-Einar Bruem, chef Svedea djurförsäkring
                           Linda Kreutz, vd Sveland Djurförsäkringar
                           Anita Moliis Larsson, produktansvarig SUW djur

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar