söndag 18 februari 2024

ALEKSEJ NAVALNYJ ÄR DÖD


Den ryska kriminalvården meddelade på fredagen att Aleksej Navalnyj avlidit. Vladimir Putins farligaste kritiker segnade ner och dog under en promenad på sraffkolonin IK-3 i Sibirien. Han blev 47 år. Hjälp ska omedelbart ha tillkallats, men försöken att uppliva Navalnyj hade misslyckats.

Detta är en bedräglig beskrivning av händelseförloppet som ledde till hans död. Den ryska säkerhetstjänsten försökte 2020 mörda honom med nervgiftet novitjok. Efter att ha fått behandling i Berlin och mot alla odds överlevt attentatet återvände han till Ryssland. Han fängslades när han steg av planet  och placerades i en straffkoloni i Sibirien. Hans familj och medarbetare har gång på gång varnat för hans sviktande hälsa. Aleksej  Novolnyj har i praktiken mördats av den ryska regimen.

Det är så Vladimir Putin behandlar sina motståndare, i synnerhet de som blir reella hot.
Navalnyj och hans medhjälpare avslöjade Putins och hans regims totala korruption, och krävde dessutom att folket skulle få säga sitt om makthavarna i fria val.
Och så visade han upp ett imponerande personligt mod, något som Putin hade svårt att hantera.
Genom detta vann Navalnyj  vanliga ryssars respekt och stöd.
Därför vågade inte Putin låta honom ställa upp i presidentvalet 2018. Därför förbjöds hans rörelse.
Därför är han nu död. 
 
Navalnyjs död inträffar bara dagarna innan den ryska "kampanjen" inför "valet" i mars drar igång. Huruvida det är ett sammanträffande eller ej är oklart. Det säger dock allt om vad Putin gjort med den ryska demokratin, och just nu gör med det ryska samhället över lag. För Putins Ryssland har länge varit en diktatur i praktiken, men sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina har regimen fått allt fler totalitära drag. Veckorna efter att kriget  inleddes stängdes de sista oberoende medierna.
Vanliga människor som protesterade mot kriget arresterades.
Tidningen The Economist skriver att ryska fängelser mer och mer blivit redskap för krigsmotståndare. Gräsrotsaktivister döms till långa fängelsestraff för "brott" som att ha skrivit i sociala medier om kriget. 
Hbtq-personer och andra minoriteter som alltid haft begränsade rättigheter i Ryssland förtrycks och utmålas till  och med som femtekolonnare.

Det finns på sina håll i väst fortfarande föreställningen om att det är viktigt " att förstå" Putins handlingar, hur hotad han har känt sig av att "Nato kryper allt närmare Ryssland". Denna förståelse skulle förklara kriget mot Ukraina som strävade sig västerut.
Då blir den enkla frågan: Ska vi också förstå varför han förföljer homosexuella och aktivister? Varför han inte kan tillåta någon opposition värd namnet? Varför är det viktigt för Putin att fängsla och förgifta sina politiska motståndare? Varför hans regim mördat Navalnyj?


Nej, vi kan bara "förstå" Putin genom att se honom som han är : en maffiaboss och diktator. Han ser världen genom ett enda raster, nämligen att behålla och stärka sin egen makt. Den enda vägen till en varaktig fred i Europa går via politisk förändring i Ryssland. Att Putin försvinner och att landet blir en demokrati - Att Navalnyis död, trots att det ser mörkt ut, inte blir slutet på hans kamp mot diktaturen.

Ledare:  DN 17 februari 2024

PS. Vittnen har lokaliserat Navalnyjs kropp till ett bårhus nära platsen där han. varit inspärrad. Kroppen visade blåmärken på huvudet och överkroppen.  Anhöriga kräver att en obduktion görs av neutrala läkare för att fastställa dödsorsaken.









  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar