måndag 19 februari 2024

DEN SVENSKA GULDRESERVEN


Sverige har tonvis med guld utspritt på väl valda orter i världen.
Det skall rädda oss om krisen kommer.
Riksbankens guldreserv väger 127,7 ton och är idag värd 83,9 miljarder kronor. Som mest har vi haft 185 ton, men praktisk ekonomisk politik har gjort att mängden varierar.

                                                           Antalet ton i respektive land

Vi har dem utspridda i fem depåer. En är i Sverige och fyra i andra länder, USA, Schweiz, Storbritannien och Kanada.
 Guldet förvaras i centralbankerna i de länderna, säger Heidi Elmer, chef för avdelningen för marknader på Riksbanken.
Var den svenska gulddepån ligger är hemligt och anledningen till att resten är utspridda är flera.
Den första är säkerhet. Den andra är att man snabbt vill kunna sälja det.
-Vi ska kunna handla med guldet och snabbt omvandla det till kontanter som vi kan använda för att till exempel kunna ge likviditetsstöd till banker i ett krisläge.
 Då behöver vi förvara det så att det är enkelt att handla med, säger Heidi Elmer.

 
Vill man handla med guld snabbt gör man det i London, hos Bank of England (ovan). Där ligger hälften av Sveriges guldreserv i ett stort valv tillsammans med guld från flera andra länder, därifrån kan vi handla med guld snabbt och enkelt.
Eftersom guld är en fysisk tillgång till skillnad från digitala värdepapper sprider vi ut guldet på olika ställen av säkerhetsskäl.
Men hur fungerar det då?
Tar man ett flyg från Stockholm till London, knackar på, tar ut en tacka och säljer den? Nej, inte riktigt. Man deponerar sina guldtackor i ett stort lager. De har ett register över alla guldtackor, både våra och andras som deponeras där. Så vill man handla med sitt guld görs det elektroniskt i deras system, men guldtackorna ligger kvar på sina platser i deras valv.

Det är inte ofta Riksbanken handlar med guldet.
 -- Vi har guldet primärt för beredskapsbehov. Så det är om något väldigt angeläget händer som vi tenderar att använda det. Senast det var angeläget var under finanskrisen 2008.  --Då behövde vi låna ut dollar till svenska banker. Vi sålde inget guld men belånade och pantsatte delar av guldet för att få tag på tillräckligt med dollar.

Sverige har haft en guldreserv i hundratals år, hur mycket har varierat med tiden.  Sedan 2009 har den legat stabilt på 125,7 ton.  --Vi har guld för att det är en speciell typ av tillgång. Det kompletterar  våra övriga tillgångar som är till största delen statsobligationer utgivna av stabila länder. Det finns ingen kreditrisk i guld, vilket är attraktivt. Det är också så att guldet stiger i värde i oroliga tider då det kanske bäst behövs.
Då och då åker Riksbankens representanter runt och kollar att guldet finns kvar, det finns det alltid.
Nedan en bild på den svenska depån. Men var ligger den?



Underlag: Alexander Bönke, AB





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar