onsdag 28 februari 2024

FANATISMEN TAR ÖVER I USA


 I Alabama har Högsta domstolen just slagit fast att embryon är att räkna som människor. Man skulle kunna tro att det skedde oavsiktligt som en bieffekt av den begränsning i aborträtten som pågår i stora delar av USA. Ni vet det där som "ja till livet-rörelsen" alltid säger om att livet uppstår i befruktningsögonblicket. Men Alabamafallet gällde inte abort. Det handlade om just embryon. Om en nyfiken patient på en IVF-klinik, som traskar in på ett rum, dragit upp befruktade ägg från en tank med flytande kväve och sedan tappat dem på golvet.

Att paret som förlorat dessa embryon betraktar dem som barn är fullt förståeligt. Men att rättsväsendet ställer sig på deras sida, och hämtar sin retorik från Bibeln snarare än lagboken (DN 21/2)? I valet mellan människan och Gud väljer fanatikern Gud och det får enorma konsekvenser. 

De stora IVF-klinikerna i Alabama har nu pausat sin verksamhet. Detta eftersom provrörsbefruktning är omöjlig utan att också få en massa extra embryon som stoppas in i frysen, varav merparten till sist kasseras. Att betrakta befruktade ägg som barn är en extremistisk hållning, som inte har särskilt stort stöd: 61 procent av USA:s befolkning tycker exempelvis att abort ska vara tillåtet i de allra flesta fall. Ändå har fanatismen alltmer kommit att ta över landet på sistone. Att inskränka aborträtten var bara början. Jo, eftersom politik har blivit alltmer av en fotbollsmatch. Det handlar inte så mycket om åsikter utan om vilket lag man tillhör och hur mycket man hatar de andra. Den mentaliteten sliter just nu sönder USA inför öppen ridå.

Men - det ska vi minnas - den är tydlig också i Sverige. Vi har ingen anledning att ta våra rättigheter för givna här heller.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar