- 9 mars var de "40 martyrernas dag". Var det frost den dagen kunde man vänta sig ytterligare 40 frostdagar före midsommar. De 40 riddarnas dag firades förr till åminnelse av 40 kristna riddare som enligt myten tillfångatagits, avklätts och satts ut på en sjöis för att frysa ihjäl.
- 20 mars är det vårdagjämning. Då är dagarna 12 timmar långa i hela landet. Östgötabönderna satte den dagen ut sina grisar i skogen.
- 17 - 20 mars, mellan Gertrud och Bengt, trodde gotlänningarna under långliga tider att ett svårt oväder skulle drabba ön. Det lär ska också ha kommit något år.
EVENEMANG
De första dagarna i mars händer mycket.
1-3 mars avhålls InomhusVM i friidrott i Glasgow. Bland annat kan vi få se Armand Duplantis hoppa stav.
2 mars Mello, deltävling 4 i Karlstad.
3 mars Vasaloppet i Mora
8-9 mars Mello. Genrep och final i Friends Arena i Stockholm
10 mars Barcelona Marathon
15-16 mars Bandyfinaler Västerås
19 mars Roms Marathon
20-26 mars SM-vecka på skidor i Luleå/Boden
VÅREN
Vårens ankomst till vårt avlånga land är svår att beräkna numera. Förr var vintrarna kalla i de flesta delar av landet. På 1600-talet kunde Karl X Gustav tåga över isen på de danska Bälten med hela svenska armén. Numera är det bara rejäl vinter i Norrland.
BLOMMOR OCH FÅGLAR
följer almanackan förvånansvärt noga år efter år. När lärkan kommer till Mellansverige brukar det vara mellan 10 och 18 mars. Till Norrbottens kustland kommer den omkring 22 april och till Skåne och Hallandskusten omkring 23 februari. Men se upp, det händer att lärkan övervintrar på Lundaslätten.
ISARNA
är förrädiska på vårkanten. Går man igenom vårisen som är porös hjälper inte isdubbar mycket. Man är helt enkelt illa ute.
HUMLORNA OCH MYRORNA
Humlornas uppvaknande är ett säkert vårtecken. Är det för kallt kan de inte röra vingarna till flykt.
Vårens humlor är stora. De är alla fullt utvecklade honor som övervintrat.
Ett annat vårtecken är det när stackmyrorna börjar röra på sig, då har solen värmt upp stacken så att de vågar sig ut. Förr, innan SMHI:s dagar, kunde man sticka ner en käpp i en myrstack som hade vaknat. Så högt som myrorna då kröp upp på käppen, så mycket snö skulle det komma nästa år.
LÖVTRÄDEN
Inte förrän nattfrosten börjar bli sällsynt spricker skogens lövträd ut. Först av dem är hasselbusken, tätt följd av vide och sälg. Av de ädla lövträden är asken det träd som först slår ut sina blad, men dessvärre är det också asken som tappar sina blad först.
INSJÖFISKEN
I mars ska man äta abborre, gös och vittling.
Gäddan kan man fiska och äta större delen av året men helst inte maj till augusti. Dåliga vattenkvaliteter har gjort att insjöfisket gått kraftigt tillbaka.
VÅRFRUDAGEN, som i folkmun kommit att kallas Våffeldagen, inträffar den 25 mars. Vårfrudagen eller Jungfru Marias Bebådelsedag är den enda av de gamla katolska Maria-dagarna som ännu lever kvar hos oss, noggrant uträknad exakt nio månader före Jesu födelse. Dagen har som en symbol en trana, eventuellt med ett ljus i näbben, symboliserande ljusets återkomst.
Tranorna färdades norrut och deras rop tyddes av befolkningen sålunda:
Om jag så ska gå på skaén (skaren)
skall jag fram till våffeldaén (våffeldan)
PÅSKEN
21 mars är tidigaste datum för påskdagen som ska infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. I år infaller påskdagen 31 mars. Den dagen börjar sommartiden och klockorna ska dras fram en timme.
Påsken har vi tidigare ägnat stor uppmärksamhet åt, så vi berör den inte vidare här.
VÅRDAGJÄMNINGEN
Den största helgen på året är den
då det ljusnat så mycket i huset
att man kan äta sin middag igen
utan att tända ljuset.
Ja, den stunden då flagande förortskvarter
ekar av trastarnas röster
och kyrktuppens skugga när solen går ner
pekar exakt åt öster.
Alf Henrikson
Underlag: "Årspraktika " av Britt-Marie Hallbert
PÅSKEN
21 mars är tidigaste
Hej! Vilket trevligt vårinlägg. Nu känns det nära med fågelkvitter och ljusa kvällar. Allt gott// Mathilda
SvaraRadera