torsdag 18 november 2021

ALLEMANSRÄTT OCH STRANDSKYDD



 I dagarna har vi fått veta via massmedia att Centerpartiet och Regeringen (Miljöpartiet) kommit överens om strandskyddet. Vad är det egentligen de kommit överens om? Båda parter hävdar att de vunnit kampen. Moderaterna menar att Centerpartiet hade kunnat få igenom mera, men att de blivit blåsta genom sin tjurskalliga ovilja att samarbeta med SD.

Vi kan förhoppningsvis få ett svar på den här frågan genom att läsa remissen som skickats till lagrådet:


Strandskyddet tas bort helt från sjöar som är mindre än en hektar stora och från vattendrag som är mindre än 2 meter breda. Det här har hånats på sociala medier som "diken" och på SvD ledarsida kallar man det som "småvatten, som bara syns med förstoringsglas." Utanför storstäderna är det dock inte ovanligt att människor nekats bygglov just för att en bäck rinner över tomten eller för att en tjärn ligger för nära. Att ta bort den inskränkningen, som rimligen saknar betydelse för både djurliv och friluftsaktiviteter, är därför en stor lättnad. Strandskyddet tas  också bort vid anlagda vattendrag. Hittills har en lantbrukare som grävt en bevattningsdamm eller av omsorg om miljön anlagt våtmark aktivt bestraffas genom nekade framtida bygglov.
Vi är många här i Sherwoodskogen, det är därför vi bor här, som är fast övertygade om att många människor i vårt land skulle må bra av och så småningom djupt uppskatta den där stugan med en eka vid en sjö någonstans ute i landet, i Dalarna, i Värmland, i Småland eller någon annanstans i vårt vackra land.

Det viktigaste är dock att kommunen nu får införa något som kallas strandnära utvecklingsområden, där strandskyddet helt tas bort. Det här får göras när tillgången på obebyggt strandområde i övrigt är stor, där det inte finns särskilt viktiga strandskyddsvärden och där befolkningstätheten är låg. Strandskyddsvärden här syftar dels på djur- och naturvärden , dels på områden med särskild betydelse för friluftsliv. Det här ökar dramatiskt möjligheterna för glesbygdskommuner att ge bygglov vid vatten, både för bostäder och annan verksamhet. Samtidigt värnas allemansrätten i de områden där människor faktiskt vill utnyttja den.
 Uppgörelsen innehåller också skärpta krav strandskydd. Det skall bli svårare att få bygga vid populära kuststräckor och vid vatten där bebyggelsen är tät.
Skräckpropagandan i somras, när Vänstern och Miljöpartiet hävdade att ett reformerat strandskydd skulle leda till igenläggning av Österlens stränder och skyltar om Privat mark längs stränderna i Stockholms skärgård, visade sig bara vara undergångsfantasier.

                                                    Hönö, Göteborgs skärgård

För allemansrätten och allas tillgång till den vackraste naturen är en urgammal svensk tradition som sannerligen är värd att hålla fast vid. Möjligheten att kunna lägga till med en båt och bada från obebyggda klippor och fritt vandra längs naturstränder är del i det som gör Sverige så fantastiskt.
Samtidigt har det varit orimligt att den rättigheten hindrat byggnation också på ställen där allmänheten inte i någon särskild utsträckning vare sig badar eller vistas.

Förslaget har ännu inte godtagits av riksdagen. Somliga är rädda för att länsstyrelserna skall göra avsteg från huvudprinciperna i förslaget och att storstadspolitikerna inte alltid har förståelse för glesbygdens problem och inte heller för allt positivt som landsbygden
kan skänka sin befolkning. Vi önskar förslaget lycka till!

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar