måndag 8 november 2021

JOURNALISTEN PER T OHLSSON DÖD


 En blogg från gamle vännen Curt i Dalby gjorde bloggred uppmärksam på att Per T Ohlsson har avlidit.

KORT OM PER T OHLSSON
Han hette egentligen Per Evald Torbjörn Ohlsson, född 3 mars 1958 i Malmö, död 27 oktober i Malmö. Han var en välkänd journalist och författare.

Han studerade bland annat vid Lunds universitet. 1980-1981 var han redaktör för studenttidningen Lundagård, och 1982-1985 arbetade han som journalist på Expressen. Han var senior krönikör i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet. Vid den senare tidningen var han även utrikeskorrespondent i USA 1985-1988 och politisk chefredaktör 1990-2005.

År 2017 utnämnde Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet Ohlsson till hedersdoktor.

MINNESORD
Curts blogg om hans bortgång passar bra som nekrolog.
Per T Ohlsson, gudabenådad journalist och sylvass skribent, har lämnat oss. Det är med sorg i hjärtat och bestörtning som jag läser om hans mycket för tidiga bortgång. Under många många år har jag längtat efter söndagens morgontidning och P T Ohlssons knivskarpa krönika. Så kommer det inte längre att vara. Han var alltid ytterst väl påläst, kunnig om allt han skrev och helt orädd. Hans suveräna nersabling av Donald Trump, som i PT:s ögon höll på att fördärva det land han älskade, ett land som han ansåg hade skapat den demokrati vi fått efter andra världskriget. Men det var inte bara Donald Trump som fick skoningslös kritik. Olika politiska grupperingar synades skoningslöst och fick känna av Pers vassa penna när det krävdes. Hans orädda kritik av Kina som varande upphovet till mycket ont om bristande yttrandefrihet och demokrati var nöjsam och stimulerande läsning. Som författare till ett flertal böcker som "100 år av tillväxt" " och " Johan August Gripenstedt och den liberala revolutionen", "Herbert Felix konservkungen" med flera, var alla mycket läsvärda liksom "1918, året då Sverige blev Sverige". Han behandlade sina ämnen med suverän kunskap och på ett klanderfritt språk.
Per T Ohlsson var intelligent, glasklar i sina kommentarer och mycket lättläst. Han fattas oss. Söndagsmorgnarna blir inte längre vad dom har varit.
Curt i Dalby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar