söndag 21 november 2021

FÖRSVARSHÖGSKOLAN I KRIS




 Ett infekterat klimat tycks råda vid Försvarshögskolan, Stockholm. En majoritet av professorerna vid Försvarshögskolan FHS, har anmält högskolan till tillsynsmyndigheten, som är Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Professorerna menar att FHS varken följer högskolelagen eller akademisk praxis när det gäller kravet på en vetenskaplig majoritet vid beslut om kvalitet i forskning och utbildning. FHS säger i sitt yttrande att det hela är oproblematiskt och menar att det går på ett ut i kompetenshänseende att likställa officerare med disputerande lärare och forskare. Och professorena är naturligtvis av en helt annan uppfattning och ger officerskåren en känga: "Det vore inte helt lysande om officerare i chefsbefattning uppfattas ha mandat att styra forskningsprojekt och bedöma kvalitet i detsamma trots att de inte genomgått forskarutbildning och heller aldrig varit verksamma i den akademiska miljön". Sic! En officer som inte ens varit inne i ett universitet skall inte yttra sig över huvud taget!



FHS kan då lyfta fram den militära kompetensprofilen i de högre officersprogrammen. Här skall officeren kunna vara
¤  kapabel att föra striden på det sätt som statsledningen angett och tillse att civilbefolkningen skydddas
¤  strateg, som kan se och utnyttja egna och fiendens handlingsmöjligheter, styrka och svagheter
¤  taktiker, som kan se och utnyttja goda möjligheter för anfall och försvar och utnyttja terräng och väder till egen fördel
¤  lagledare, som kan skapa sammanhållning och hög stridsmoral
¤  kunna samarbeta med andra chefer på samma och olika nivåer

Att det råder ett infekterat klimat på FHS överraskar inte många, i varje fall inte bloggredaktören som upplevt denna övergång till akademisk chefsutbildning på nära håll. Schismen på skolan bottnar i själva konstruktionen. Högskolan är en hybrid framvuxen ur en önskan att akademisera den militära chefsutbildningen samtidigt som skolan skall lägga en grund för den treåriga militära chefsutbildningen. Det visade sig då att i det högre officersprogrammet saknades uppgifter för många av de professorstjänster som hade inrättats.

Efter att tidigare ha sorterat under Försvarsdepartementet blev FHS 2008 en vanlig högskola men fortfarande med ansvar för den treåriga högre officersutbildningen som är bärande för FHS. Men FHS har med tiden blivit en vanlig högskola för civilister med fokus på krig och kris. Efter hand växte ambitionsnivån med examensrätt på magisternivå i krigsvetenskap mm till att få examensrätt på master - och forskarnivå inom områden som krishantering och säkerhet.

Striden mellan professorer och officerare berör framtiden för FHS. Nu inväntas FHS svar till UKÄ. Sedan får vi se om FHS i fortsättningen skall ägna sig åt civil olydnad.

Underlag: till delar, Claes Arvidsson, SvD


MEDAN AKADEMIKERNA TRÄTER

Detta säger jag dig i klarhetens stund:
Min son, bli aldrig professor i Lund!

Min gosse, beakta de ord som jag fäller:
Bliv aldrig professor i Uppsala heller!

Jag träffade fyra, jag träffade fem.
Det stod inte ett skimmer av glädje kring dem.

Kring kunskapens träd är det dystert att vandra
i en krets av personer som hatar varandra.

Jag besvär dig, min gosse, av denna grund:
Bliv aldrig professor i Lund!

Det är hela min lycka och jämvikt det gäller.
Bliv aldrig professor i Uppsala heller.

Alf Henrikson

















    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar