måndag 22 november 2021

DAGENS NAMN - CECILIA


 Cecilia är ett kvinnonamn av latinskt ursprung, som har varit ett romerskt släktnamn, Caecilius. Adjektivformen ceacus betyder blind. Sissela är en försvenskad form av Cecilia.

Santa Cecilia, vars minnesdag infaller på dagens datum, skall enligt legenden ha varit en högättad romersk jungfru som gick över till kristendomen och lovade förbli jungfru.
Detta löfte höll hon sedan ståndaktigt när hon sedan blev bortgift.
När hennes man och hans bror blev åsyna vittnen till hur en vitklädd ängel överräckte doftande blommor från paradiset till Cecilia, blev de så gripna att även de lät döpa sig
och avrättades som martyrer. Kort därefter gick Cecilia samma öde till mötes.

Det har senare framkommit att legenden är ohistorisk; dess bakgrund är att en romersk matrona vid namn Cecilia lät bygga en kyrka i stadsdelen Trastevere i Rom. Legenden har uppenbarligen tillkommit för att ge en förklarning till varför det finns en kyrka vid namn Santa Cecilia i Trastevere. Men skulpturen av den döda kvinnan anses vara Santa Cecilia.


                                      Kyrkan Santa Cecilia i Trastevere i Rom

                                               Santa Cecilia i Trastevere

Santa Cecilia har sedan 1500-talet varit all kyrkomusikers speciella skyddshelgon. I den kyrkliga konsten avbildas hon ofta spelande på en orgel.
Den äldsta kända kvinnan med namnet Cecilia är Erik den heliges moder från 1100-talet. Även Gustav Vasas mor hette Cecilia, liksom hans dotter. Rätt tidigt uppstod skandinaviska former av namnet, i Danmark och Norge Sidsel, i Sverige bland andra Sissela.
Cecilia var ett populärt namn på 1940-talet och upplevde en ny våg av popularitet på 1970- och 1980-talet. Sannolikt har Cornelis Vreeswijks ballad om "den söta Cecilia Lind" ha påverkat. 
Vid millennieskiftet hette 61 000 svenskor Cecilia, vilket gör namnet till ett av de 25 vanligaste kvinnonamnen i Sverige. Vid samma tidpunkt fanns det bara 130 som hette Sissela.

Underlag: Bengt af Klintberg





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar