torsdag 4 november 2021

HÖRT OCH HÄNT


 GLASGOW-MÖTET. OLJELÄNDERNA BROMSAR KLIMATARBETET
Klimatmötet i Glasgow pågår. Det har visat sig att flera oljeländer med Saudiarabien i spetsen och där också Norge medverkat, lyckades påverka sammanfattningen för beslutsfattare från den senaste IPCC-rapporten om klimatförändringarna. Detta visar dokument från förhandlingarna i klimatpanelen som DN kommit över. En konsekvens av oljeländernas lobby-arbete är att det i rapportens sammanfattning för beslutsfattare inte finns en enda formulering av vad det framför allt är som orsakar klimatkrisen - förbränningen av fossila bränslen.
När det stora klimatmötet inleddes i söndags presenterades en ny rapport med alarmerande innehåll: Halterna av växthusgaser ligger på nya rekordnivåer och den globala havsnivån stiger allt snabbare. -- Vi måste agera nu, sa FN:s generalsekreterare Antònio Guterres i ett videouttalande.

Det har också visat sig att flera oljeproducerande länder, Ryssland, USA, Norge med flera länder kraftigt har underrapporterat omfattningen av sina utsläpp av metangas. Metan har en klimatpåverkan som är 30 gånger kraftigare än koldioxid, men den stannar bara cirka 12 år i atmosfären. Koldioxiden ligger kvar i flera hundra år.

VÅR KLIMATSMARTA REGERING
Pandemin har bekämpats med framgång, i vart fall i Sverige. Nu kavlar S och Mp upp ärmarna för att ta itu med klimatfrågan. Från den 1 januari 2022 är det förbjudet att använda vissa klimatfarliga varor. Hit hör: sugrör av plast, plasttallrikar samt plastbestick (kniv, gaffel och sked). Det är oklart om förbudet också gäller små kaffeskedar av plast.

VILLABRISTEN?
Att bygga nya hus räcker inte för att lösa villabristen, påstår Björn Wellhagen och André Nilsson från Mäklarsamfundet.
Om det inte räcker med att bygga mera, hur ska man då göra, frågar sig bloggred. Vore huslåneräntorna avsevärt högre än vad de är i dag skulle ju efterfrågan på villor gå ner och problemet skulle lösa sig självt.
Eller hur hade Wellhagen och Nilsson tänkt sig lösningen? Hör av er!

Underlag: Massmedia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar