fredag 12 november 2021

NORSK KLIMATPOLITIK ÄR HYCKLERI


 "Klimatsmart olja och gas" och vindkraftverk på oljeplattformar ska göra Norge till världsledande i klimatarbetet, enligt den norska regeringens planer.
Men i Glasgow har hyllningskören mot Norge uteblivit helt- i stället kritiseras Norge för sina storsatsningar på olja och gas.
- Det är rent hyckleri, säger Silje Lundberg vid organisationen Oil Change International. 
Den norska oljefonden - världens största pensionsfond, ska bli världsledande på hållbara investeringar, sa statsminister Jonas Gahr. Men en sak pratar han inte om: källan till Norges rikedomar, den egna fossila produktionen, trots att alla länder är eniga om att utfasningen av alla fossila bränslen är ett måste för att nå miljömålen. Norges försvar på detta är att utfasningen får ta sin tid och att den kommer i takt med att  efterfrågan minskar.
"Norge gillar att spela klimathjälte" säger man i Glasgow men bakom stängda dörrar framstår statsminister Gahr som en storförsäljare av norsk olja. Av en kommande rapport från FN:s klimatpanel IPCC framgår att Norge arbetat hårt mot att energisidans fokus skall vara att  utfasa all  olje- och gasproduktion.


På frågan hur det känns att bli anklagad för hyckleri i klimatfrågan svara Gahr:
Jag tycker det är orimligt. Vi är ett oljeland som är enigt med att världen skall sluta med fossila produkter, men alla länder, Sverige också, har i dag fossila energilösningar. Ja, vi måste sluta med fossila bränslen men först då efterfrågan har avtagit.
Silje Lundberg på Oil Change International svarar: Den norska oljan brukar försvaras med att den är "demokratisk", pålitlig. Man säger på norskt håll att efterfrågan får styra avvecklingstakten. Det är just där orimligheten ligger. Skall vi hinna nå 1,5-gradersmålet eller åtminstone 2-gradersmålet hinner vi inte vänta på att norrmännen skall vara nöjda med sin  pensionsfond och börja avveckla. Det kan ta många år. Resten av världen får vänta.

NORGE SOM GASEXPORTÖR
¤  Norge är världens tredje största exportör av gas efter Ryssland och Qatar
¤  Norges utsläpp per person blir bland jordens största. Enligt beräkningar från forskningsinstitutet Cicero landar de i Norge på 96,3 ton per person. Bara invånare i Qatar, Brunei och Kuwait orsakar högre utsläpp per person.
¤  I oktober sade den nya norska regeringen att landets olje- och gasindustri ska "utvecklas, inte avvecklas".

Underlag: Jannike Kihlbergs reportage från klimatmötet i Glasgow (DN 12 nov)













 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar