lördag 13 november 2021

TEGNERMUSÉET



 Esaias Tegner blev profet i sin egen hemstad, och den staden är Lund. Även om han föddes i Värmland och dog i Småland är dom 27 åren i Skåne den tid då han verkade ha trivts bäst, författade mest, och skapade den bild vi har av honom i dag. Han var en av 1800-talets skarpast lysande kulturstjärnor och sysslade med politik, litteratur och religion
Det gula huset på Gråbrödragatan, det som i dag är museum, var när Esaias bodde där dubbelt så långt som i dag och utgjorde själva bostadshuset till en gård som upptog ett helt kvarter.

                                                                         Esaias i Lund

Gården förvärvades av paret Anna och Esaias Tegner, när han blev professor i grekiska 1812. Han blev då också tilldelad två pastorat att ansvara för. Det var en vanlig lön från universiteten på den tiden. Professorn blev alltså chef för en församling med en kyrka utanför stan. Dessa kyrkor ägde i sin tur mark som odlades av bönderna som betalade tionden vilket utgjorde basen för den kristna ekonomin. Det var alltså en form av jordbruksföretagande som den nyvordne professorn blev vd för och kanske var det inte så lyckosamt.
Däremot var han ju extra duktig på att dikta. Han fick utmärkelser, vann priser och år 1818 blev han invald i Svenska Akademien. Hans stil var romantisk med en vurm för den svenska historien. Hans Frithiofs Saga fick ett kolossalt genomslag i Sverige och även utomlands och lästes i de flesta svenska skolor. Hans dikt om Karl XII blev också väldigt populär. Detta ledde märkligt nog till att den ungefär 180 år senare lyftes fram av högerextremistiska bråkstakar som fumlade efter en hjälte och förgrundsgestalt att hylla. På 1990-talet ägde stora demonstrationer rum i Lund där nynazister lade ner kransar vid Karl XII:s staty. Vid en större tumult lyckades man välta statyn. Någon kom då på att man lika väl kunde lägga kransar vid Tegners staty, eftersom han skrivit så väl om krigarkungen.

Tegner blev som sagt populär i Lund och även i hela Sverige och även ute i Europa, speciellt i Tyskland.
När gården där Esaias bodde skulle rivas på 1800-talet hade han nått en sådan status att hans tillskyndare köpte huset och sparade en del av det, den del vi i dag känner som Tegnermuséet.
Ett skafferi, köket, matsalen och själva skrivkammaren är bevarat i original. Allt från tapeter till möbler. skrivpulpeter och boksamlingar är sådant som står kvar i huset sedan paret bodde där.
Annat är insamlat från Växjö där han var biskop i många år.
De lärde tvistar om huruvida hans omtalade kvinnoaffärer verkligen har ägt rum eller om de var produkter av hans egen inbillning och fantasi. På äldre år skenade den ofta iväg med honom.
På äldre dar drabbades han av tungsinne. Under en period blev han intagen på ett mentalsjukhus i Tyskland. Under den tiden skrev han mycket, inte minst brev som finns bevarade.

Bloggredaktionen har besökt Tegnermuséet. Muséet är trivsamt. Det har en avslappnad och tillåtande karaktär, man kan sitta i möblerna och ta på saker och ting. Mycket information om Esaias Tegner finns tillgänglig att läsa. Öppettiderna bör kontrolleras före eventuella besök.



















😊😊😊😊😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar