lördag 20 november 2021

SVENSKA VINER


Detta är Ann Carlsson, vd för Systembolaget från 22 januari 2022. Hon efterträder  Magdalena Gerger, som då har haft tjänsten i 12 år.

Styrelseordförande för Systembolaget är förre ledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund.


BRYT SYSTEMBOLAGETS MAKT!
Många är det som försökt påverka Systembolagets makt över svensk alkoholpolitik, men ingen tycks lyckas.
Det är inte så svårt att acceptera Systembolagets roll som storskalig inköpare av vin- och spritdrycker från storproducenter runt om i världen. Lite svårare är det att acceptera 
Systembolagets självpåtagna roll som enda vin- och spritbutik i många samhällen och bolagets frånvaro i många andra samhällen.
Omöjligt är det emellertid att förstå varför dessa roller kräver så häftiga fördömanden av gårdsförsäljning av svenska närproducerade viner.

Förutsättningarna för att odla vin i Sverige blir allt bättre. Anledningen är inte främst ett varmare klimat. Det är i stället nya druvsorter, korsning av traditionella vinsorter och vilda druvor, som utöver att trivas i vårt svalare klimat inte heller behöver besprutning. En hållbar vinindustri har således möjlighet att växa fram.


En punkt i det så kallade januariavtalet var att utreda möjligheterna till gårdsförsäljning av närproducerat vin i Sverige.
Dessvärre blev denna utredning, utarbetad av okunniga politiker värdelös, varken vin eller vatten har den beskrivits som av många. Tillkrånglade procedurer för både köp och försäljning av dessa små kvantiteter av vin och komplicerade tillståndsregler gjorde projektet helt ointressant för både säljare och köpare. Men Systembolaget reser ändå borst . Om vingårdar och andra småskaliga tillverkare fortsätter att kräva gårdsförsäljning hotar Systembolaget oförblommat med att inskränka eller helt sluta med att ta in deras produkter. Och skulle det bli aktuellt med försäljning från Systembolagets hyllor kräver Systembolaget att få påverka priserna.


Möjligheten som återstår tycks vara att invänta valet  2022 och hoppas att något av riksdagspartierna tar upp den här frågan under valspurten.. Sannolikt skulle det partiet få många röster med sig. 

Lika effektiva som odlarna tycks vara att krama vin ur druvorna, lika effektiva är man inom Systembolaget att krama ut allt positivt och trivsamt ur en måttfull alkoholkonsumtion och få den att verka suspekt, under förutsättning att man inte gör sina inköp på Systembolaget. Där är alla välkomna att handla. Det finns ett ord för Systembolagets agerande --- HYCKLERI.

Underlag: Delvis ur SvD, tillhandahållet av Torö-redaktionen.






















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar